Ależ zdolną mamy młodzież. Brawo Milena!

2019-04-23 16:00:00(ost. akt: 2019-04-23 17:04:57)

Autor zdjęcia: archiwum szkoły

EDUKACJA\\\ Uczennica ZS nr 2 w Mrągowie Milena Olbryś została finalistką etapu centralnego XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, a potem z koleżankami dotarła do etapu okręgowego XLIII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Pod koniec marca w Szczecinie odbył się etap centralny XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W eliminacjach wzięło udział 64. uczestników z 11. okręgów w Polsce. W gronie najlepszych znalazła się Milena Olbryś z klasy 3c, uczennica Zespołu Szkół nr 2 w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Do wszystkich etapów olimpiady Milena przygotowywała się pod kierunkiem nauczycielki przedmiotów zawodowych – Joanny Mazurowskiej. W Szczecinie uczniowie rywalizowali o tytuły finalisty i laureata olimpiady. Samo przybycie na olimpiadę nie daje jeszcze tych nominacji. Są określone progi punktowe, które decydują o tym, że uczeń może otrzymać tytuł finalisty. Milena Olbryś pokonała wymaganą barierę punktową i uzyskała tytuł „finalisty XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności”

Na uczestników eliminacji centralnych czekały atrakcje nie związane z rywalizacją (wycieczka po Szczecinie, warsztaty związane z żywieniem, wykłady oraz spotkanie z muzami). Dzięki udziałowi w olimpiadzie mrągowianka jest zwolniona z części pisemnej egzaminu zawodowego. Może też rozpocząć studia na wielu uczelniach wyższych bez postępowania kwalifikacyjnego (jest podany wykaz uczelni i kierunków). Oczywiście nie do przecenienia jest wiedza, którą zdobyła podczas przygotowań do Olimpiady.

W połowie kwietnia na Uniwersytecie Warmińsko - Mazurskim odbyły się eliminacje okręgowe XLIII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczej. Do rywalizacji w Olsztynie przystąpiło 168. uczniów z 37. szkół z województwa warmińsko-mazurskiego, części podlaskiego, mazowieckiego i pomorskiego. Eliminacje na UWM przeprowadzono w dzwięciu blokach tematycznych. Egzaminatorami w komisjach w blokach byli pracownicy naukowi poszczególnych wydziałów.

Mrągowską szkołę w bloku „Gastronomia” reprezentowały Milena Olbryś i Wiktoria Widuto z klasy 3c, a w bloku „Technologia żywności” – Sandra Gajo, Ola Żubrowska i Sandra Kozłowska z klasy 2c. Wszystkie uczennice uczą się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Poziom wiedzy i umiejętności praktycznych uczestników tegorocznego etapu okręgowego był bardzo wysoki i wykraczał poza program realizowany w szkole. Do etapu centralnego zakwalifikowało się 29. uczestników. Wśród nich jest Milena Olbryś, która w dn. 7 - 8 czerwca powalczy o zwycięstwo w eliminacjach centralnych w Hańczowej w okręgu krakowskim.

źródło: ZS nr 2


2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B