Mistrz Szkolnej Patelni

2017-04-05 18:13:51(ost. akt: 2017-04-05 18:24:56)
O tytuł Mistrza Szkolnej Patelni walczyło w tym roku 14 dwuosobowych reprezentacji szkół z całego województwa. Organizatorem imprezy był Zespół Szkół nr 2 w Mrągowie, którego reprezentacja w składzie: Dominik Bosek i Mateusz Galbarczyk pod opieką Grzegorza Cioska wygrała ubiegłoroczną edycję.
Tematem przewodnim tegorocznego konkursu był królik i lokalny król ziemniak. Każda z reprezentacji miała dwie godziny, żeby przygotować i wydać swoje potrawy. Danie musiało nie tylko dobrze smakować, ale również ciekawie prezentować się na talerzu.

Te najlepiej wyglądające dostawało nagrodę specjalną przyznawaną przez zgromadzoną publiczność. Pieczę nad zawodami i sprawiedliwą oceną sprawowali w tym roku znakomici kucharze: Dariusz Struciński (Hotel Anders Stare Jabłonki), Andrzej Bałdyga (dyrektor Natura Mazur Hotel&SPA Warchały), Mariusz Gachewicz (Hotel Zamek Gniew), Ireneusz Koniuszek (Hotel Zamek Ryn) oraz Tomasz Milewski (Hotel Mikołajki).

— Szukaliśmy najlepszego z najlepszych. Jestem po raz 10 jurorem w tym konkursie. Sam też debiutowałem w Mrągowie. Cieszy mnie progres wśród młodych kucharzy. Z roku na rok poziom jest coraz wyższy poziom — podsumował przewodniczący jury Dariusz Struciński.
Ostatecznie decyzją jury zwycięzcą wojewódzkiego konkursu został Zespół Szkół nr 2 w Szczytnie, który reprezentowali Wiktoria Parzych i Oskar Nowak. To oznacza, że w przyszłym roku kolejna edycja imprezy odbędzie się właśnie Szczytna.

— Wygrana jest dla nas wielkim zaskoczeniem. Do konkursu trenowaliśmy praktycznie codziennie. Często zostawaliśmy po lekcjach, żeby wspólnie z opiekunem przygotowywać się do imprezy — mówi Wiktoria Parzych.

— Postawiliśmy w tym roku na tradycję i używaliśmy przede wszystkim klasycznych składników. Żeby jednak nie było zbyt prosto, dodaliśmy również pewne elementy nowoczesne — dodaje Oskar Nowak.

Zwycięska reprezentacja podczas konkursu przygotowała nadziewane nogi królika z sosem na bazie kwasu chlebowego, kiszki ziemniaczanej, puree z batatów, chipsy ziemniaczane oraz olej rydzowy z chili.

Jury postanowiło również nagrodzić Rafała Zajkowskiego z Zespołu Szkół nr 2 w Mrągowie. Jego opanowanie i umiejętności pokazane podczas konkursu spowodowały, że otrzymał nominacje do udziału w eliminacjach do narodowej reprezentacji kucharzy juniorów na puchar świata w Luksemburgu w 2018 roku.
XXII wojewódzki konkurs Mistrz Szkolnej Patelni odbył się 30 marca w Mrągowie.

mk


Wyniki:
1. Zespół Szkół nr 2 w Szczytnie
2. Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie
3. Zespół Szkół Zawodowych im. Sandora Petofi w Ostródzie
4. Zespół Szkół nr 2 w Mrągowie

Nagroda publiczności: Zespół Szkół nr 6 w Ełku






2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B