Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem
2016-11-16 12:00:00(ost. akt: 2016-11-16 14:16:24)
To jedno z ulubionych dań moich dzieci. Za pierwszym razem wydaje się nieco skomplikowane i pracochłonne. Z czasem, gdy nabierzemy wprawy i będziemy wykonywać kilka czynności na raz, zajmie nam dużo mniej czasu, a domownikom sprawi prawdziwą przyjemność.
Składniki:
makaron typu lasagne, ok 15-20 płatów, zależnie od wielkości naczynia,
300 g żółtego sera,
300 g żółtego sera,
Sos bolognese:
500 g mięsa mielonego,
olej,
2 ząbki czosnku,
mielona ostra papryka do smaku,
1 puszka pomidorów,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz,
suszona bazylia i oregano.
500 g mięsa mielonego,
olej,
2 ząbki czosnku,
mielona ostra papryka do smaku,
1 puszka pomidorów,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz,
suszona bazylia i oregano.
Szpinak:
400 g szpinaku mrożonego,
3 łyżki śmietany,
sól, pieprz,
masło.
400 g szpinaku mrożonego,
3 łyżki śmietany,
sól, pieprz,
masło.
Sos beszamelowy:
3 łyżki masła,
250 ml mleka,
3 łyżki mąki,
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa,
sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
3 łyżki masła,
250 ml mleka,
3 łyżki mąki,
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa,
sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
1. Mięso podsmażyć na oleju. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy. Następnie dodać sól i pieprz oraz bazylię i oregano. Dusić przez 15 minut.
2. Wrzucić do rondelka szpinak, na dnie podlać lekko wodą i dusić, aż woda wyparuje. Dodać sól, pieprz i śmietanę. Dusić jeszcze 5 minut.
3. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i odrobinkę pieprzu. Pokropić sokiem z cytryny.
5. Naczynie żaroodporne posmarować sosem beszamelowym. Wyłożyć część płatów lasagne. Posmarować cienko sosem beszamelowym, a następnie warstwą mięsa i szpinakiem, posypać serem. Przykryć kolejną warstwą makaronu, na to wyłożyć sos, mięso i szpinak. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę pokryć beszamelem, posypać tartym żółtym serem.
6. Lazanię piec w 180 st C przez ok. 40 minut.
2. Wrzucić do rondelka szpinak, na dnie podlać lekko wodą i dusić, aż woda wyparuje. Dodać sól, pieprz i śmietanę. Dusić jeszcze 5 minut.
3. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i odrobinkę pieprzu. Pokropić sokiem z cytryny.
5. Naczynie żaroodporne posmarować sosem beszamelowym. Wyłożyć część płatów lasagne. Posmarować cienko sosem beszamelowym, a następnie warstwą mięsa i szpinakiem, posypać serem. Przykryć kolejną warstwą makaronu, na to wyłożyć sos, mięso i szpinak. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę pokryć beszamelem, posypać tartym żółtym serem.
6. Lazanię piec w 180 st C przez ok. 40 minut.
Smacznego!!!
Czytaj e-wydanie
">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska
Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez