Sernik na korzennym spodzie
2016-01-05 09:01:48(ost. akt: 2016-01-05 09:09:51)
Mamy karnawał. Czas zabaw, hulanek, imprezowania. Przyjmujemy gości, albo to my wychodzimy z wizytą. By zaskoczyć przyjaciół warto przygotować coś wyjątkowego. I coś takiego dla Was mamy - sernik. Niby tradycyjny, wszystkim znany, ten jest jednak wyjątkowy- na korzennym spodzie, delikatny niczym ptasie mleczko.
A oto przepis:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej,
2 żółtka,
½ margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
½ szklanki cukru,
1 łyżeczka kakao,
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (opakowanie 20g).
Margarynę rozetrzeć z cukrem, połączyć z żółtkami i śmietaną, dodać suche składniki, zagnieść. Podzielić w proporcjach 2/3, 1/3 . 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blachy papierem do pieczenia, pozostałe ciasto rozwałkować i powykrawać gwiazdki lub paski.
2 szklanki mąki pszennej,
2 żółtka,
½ margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
½ szklanki cukru,
1 łyżeczka kakao,
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (opakowanie 20g).
Margarynę rozetrzeć z cukrem, połączyć z żółtkami i śmietaną, dodać suche składniki, zagnieść. Podzielić w proporcjach 2/3, 1/3 . 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blachy papierem do pieczenia, pozostałe ciasto rozwałkować i powykrawać gwiazdki lub paski.
Masa serowa
1 kg twarogu (wiaderko),
5 jajek + białka pozostałe z ciasta kruchego,
1 szklanka cukru,
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego,
100 ml oleju,
2 pomarańcze.
Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę tarką o drobnych oczkach, wycisnąć z nich sok.
Jajka z cukrem ubić mikserem na „puch”, dodać olej i budyń ciągle miksując. Połączyć z twarogiem z wiaderka, wlewając sok z otartą skórką pomarańczy. Masa jest dość rzadka.
Masę twarogową wylać do uprzednio wyłożonej ciastem blaszki. Na masę poukładać gwiazdki lub ułożyć szachownicę z pasków z ciasta kruchego. Robić to bardzo delikatnie by ciasto nie „utopiło się” w masie serowej.
Wstawić do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Piec około godziny do delikatnego zrumienienia. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, delikatnie uchylić drzwiczki. Nie wyjmować blaszki do wystygnięcia sernika, co zapobiega jego opadaniu.
Smacznego!
K.R
Czytaj e-wydanie">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska
Wstawić do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Piec około godziny do delikatnego zrumienienia. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, delikatnie uchylić drzwiczki. Nie wyjmować blaszki do wystygnięcia sernika, co zapobiega jego opadaniu.
Smacznego!
K.R
Czytaj e-wydanie
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez