WAKACJE Z KSIĄŻKĄ: Dariusz Kortko i Judyta Watoła - „Słodziutki. Biografia cukru”
2024-09-01 08:00:00(ost. akt: 2024-09-01 09:28:31)
Dziś w ostatniej wakacyjnej odsłonie akcji „Czytam bo lubię” pozycja Dariusza Kortko i Judyty Watoły „Słodziutki. Biografia cukru”. To książka o tym, jak staliśmy się zakładnikami cukru.
Jak na biografię przystało, śledzimy losy „słodziutkiego” od samego początku, bo jest on z nami już od dawna, a ile przez ten czas narozrabiał! Cukier wiódł bogate życie towarzyskie, potrafił się wcisnąć do kuchni najbardziej wpływowych ludzi na świecie, umiał omotać koronowane głowy i odwiedził najdalsze zakątki naszej planety, sukcesywnie powiększając swoje strefy wpływów.
Autorzy bezlitośnie wyciągają na światło dzienne wszystkie brudne sprawki „słodziutkiego”. Jego burzliwe romanse z królową Elżbietą I i francuskim królem Ludwikiem XIV, przeczytamy, jak przyczyniał się do rozkwitu a następnie spektakularnych upadków krajów, jak stał się odpowiedzialny za cierpienie i wyzysk rzeszy niewolników i ogromne bogactwo ich właścicieli. Dowiemy się, jak toczono o niego wojny, jak potrafił uzależnić od siebie politykę i gospodarkę.
Historia cukru to także opowieść o tym, jak z drogocennej przyprawy, produktu luksusowego będącego symbolem statusu, a nawet środkiem płatniczym stał się czymś całkiem powszechnym, tanim, ogólnie dostępnym, a więc tym bardziej niebezpiecznym. Omotał cały świat i mimo, że już naprawdę dużo wiemy o jego szkodliwym działaniu, jesteśmy nim tak mocno zauroczeni, że ciężko zerwać tę znajomość. Gdy ludzie zorientowali się, że od cukru się uzależnili, na różne sposoby próbowali się od niego uwolnić, ale na razie bez powodzenia. Bo adwokatem cukru stał się przemysł spożywczy.
Kto dzisiaj produkuje najwięcej cukru na świecie? I wreszcie co jest bardziej niebezpieczne dla człowieka: cukier czy sól? O tym m.in. mówią autorzy książki.
„Biografia cukru” to opowieść o substancji, która przebojem wdarła się na nasze stoły i rozpycha się na nich coraz bardziej. Wiele tu historii o wojnach, niewolnikach, wielkich odkryciach geograficznych, powstaniach, piratach, ogromnych fortunach i kryzysach, w których cukier odgrywał pierwszoplanową rolę. Autorzy przytaczają wiele zaskakujących, często mrożących krew w żyłach faktów medycznych, przykładów kryminalnych wręcz praktyk koncernów spożywczych oraz dowodów manipulowania badaniami naukowymi przez lobbystów wielkiego biznesu.
„Biografia cukru” to opowieść, która jeszcze się nie skończyła, i to my dopiszemy dalsze rozdziały, to od nas zależy w jaki sposób zakończy się ten burzliwy romans ludzkości z cukrem.
Książka dostępna w Bibliotece Miejskiej w Mrągowie.
Książka dostępna w Bibliotece Miejskiej w Mrągowie.
Anida Keller
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez