Uczyli się i zwiedzali
2018-06-25 12:32:50(ost. akt: 2018-06-25 12:38:44)
Dwudziestu uczniów technikum Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Morągu w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych obywało miesięczny staż w restauracji w San Sebastian.
Wyjazd uczniów morąskiej szkoły odbył się w ramach projektu: „Pod rozgwieżdżonym kulinarnie niebem San Sebastian”.
To piękne nadmorskie miasto w hiszpańskiej części Kraju Basków jest bardzo ważne na kulinarnej mapie Europy, a restauracje z gwiazdkami Michelina są tu częstym widokiem. W jednej z nich Mirador de Ulía – na wzgórzu Monte de Ulía tajniki zawodu zgłębiały trzy uczennice.
W innych restauracjach znajdujących się w centrum starego miasta – Atari, Sirimiri, Astelena, La Cepa, Casa Urola, Munto, Txuleta - słynących z tradycyjnych przekąsek pintxos, wędlin (szynki, chorizo) i odwiedzanych przez tłumy turystów oraz w popularnych i stylowych restauracjach – Rita, Kaxilda, Xarma pracowali pozostali uczestnicy projektu.
— Ideą projektu było poznanie zasad funkcjonowania zagranicznych przedsiębiorstw branży gastronomicznej, poznanie kultury kulinarnej Kraju Basków, wykształcenie postaw przedsiębiorczych i mobilnych — mówi Halina Pasternacka, dyrektor ZSZiO w Morągu. — A także przełamanie bariery językowej i nauce specjalistycznego słownictwa angielskiego i poznanie podstaw języka hiszpańskiego. Obok rozwoju zawodowego, projekt zakładał również poznanie ciekawych miejsc.
To piękne nadmorskie miasto w hiszpańskiej części Kraju Basków jest bardzo ważne na kulinarnej mapie Europy, a restauracje z gwiazdkami Michelina są tu częstym widokiem. W jednej z nich Mirador de Ulía – na wzgórzu Monte de Ulía tajniki zawodu zgłębiały trzy uczennice.
W innych restauracjach znajdujących się w centrum starego miasta – Atari, Sirimiri, Astelena, La Cepa, Casa Urola, Munto, Txuleta - słynących z tradycyjnych przekąsek pintxos, wędlin (szynki, chorizo) i odwiedzanych przez tłumy turystów oraz w popularnych i stylowych restauracjach – Rita, Kaxilda, Xarma pracowali pozostali uczestnicy projektu.
— Ideą projektu było poznanie zasad funkcjonowania zagranicznych przedsiębiorstw branży gastronomicznej, poznanie kultury kulinarnej Kraju Basków, wykształcenie postaw przedsiębiorczych i mobilnych — mówi Halina Pasternacka, dyrektor ZSZiO w Morągu. — A także przełamanie bariery językowej i nauce specjalistycznego słownictwa angielskiego i poznanie podstaw języka hiszpańskiego. Obok rozwoju zawodowego, projekt zakładał również poznanie ciekawych miejsc.
Więcej na ten temat w Gazecie Morąskiej
red
morag@gazetaolsztynska.pl
morag@gazetaolsztynska.pl
Czytaj e-wydanie
">kliknij
![](https://m.wm.pl/gofiles/TGMO_01.jpg)
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez![FB](/i/icons/fb.png)