Zdobywali doświadczenie w Grecji

2021-05-27 13:27:34 (ost. akt: 2021-05-27 13:29:04)

Autor zdjęcia: Archiwum szkoły

Maj to tradycyjnie miesiąc, w którym uczniowie klas II i III Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie rozpoczynają praktyki zawodowe, by podnosić kwalifikacje i zdobywać nowe doświadczenia.
24 uczniów pod opieką nauczycieli: Małgorzaty Szliter i Sebastiana Szelugi realizowało dwutygodniową praktykę na północy Grecji, w regionie Pieria. To już kolejny w tym roku szkolnym wyjazd uczniów tej szkoły, podczas którego swoje zawodowe doświadczenie i certyfikaty zdobywają w zagranicznych przedsiębiorstwach.
Praktyki oficjalnie otworzył burmistrz Katerini, który opowiedział o historii kraju oraz podzielił się swoimi doświadczeniami ze współpracy partnerskiej z Polską. Od pierwszego dnia uczniowie uczestniczyli w zajęciach praktycznych, uzupełnianych fachową wiedzą zdobywaną podczas popołudniowych wykładów. Technicy architektury krajobrazu mieli okazję pielęgnować zieleń w kompleksach hotelowych, poznawać nowe gatunki roślin, użytkować sprzęt, a także wykonywać podstawowe prace z zakresu sadzenia roślin ozdobnych w gruncie. Technicy żywienia i usług gastronomicznych swoje praktyczne umiejętności doskonalili w hotelowej kuchni i restauracji. Poznali zasady żywienia i balansowania posiłków oraz przygotowywania dań według podanych receptur, uczestniczyli w wycieczce na targ w poszukiwaniu lokalnych produktów, by później przygotowywać tradycyjne potrawy kuchni greckiej. Ponadto szkolili się z zakresu kawy i savoir vivre. Natomiast technicy mechanizacji rolnictwa i agrotroniki poszerzali wiedzę z zakresu maszyn i narzędzi wykorzystywanych w produkcji rolniczej, sprawnie rozbierali i składali silniki, uczyli się planować produkcję roślinną na podstawie analizy ekonomicznej, a ponadto uczestniczyli w wycieczce do oliviarnii, gdzie zaznajomili się z procesem przetwórstwa oliwek. Przyszli technicy weterynarii codziennie wyjeżdżali do lecznicy, gdzie przeprowadzali zadania fizykalne zwierząt, zdobywali wiedzę na temat rozrodu, doradztwa hodowlanego i zabiegów inseminacyjnych u zwierząt. Uczestniczyli w instruktażu tresury psów oraz odwiedzili stadninę koni i schronisko dla zwierząt. Ich praktyka zakończyła się egzaminem w języku angielskim i zdobyciem dodatkowych certyfikatów zawodowych.
Mimo intensywnych zajęć, studiowania notatek, przygotowywania referatów, nie zabrakło czasu na zawieranie nowych znajomości, odpoczynek, kąpiele w morzu i zwiedzanie okolicznych atrakcji – ruin zamku, Wodospadu Zeusa - oraz na piesze wędrówki do pobliskich miasteczek. Weekend był okazją do wyjazdów na wycieczki kulturowe. W Salonikach, by poznać wszystkie atrakcje miasta, uczniowie musieli zagrać w grę terenową i wykazać się dobrą znajomością czytania mapy. Niedziela zaplanowana została na zdobycie szczytu Kissavos (1978 m n.p.m.) w masywie Ossy, zwanego także Prorokiem Eliasza. I to właśnie Dobrocinowi, jako jedynej szkole, udało się wejść na górę w komplecie.
Wyjazdy na praktyki zagraniczne to okazja do wszechstronnego rozwoju ucznia szkoły rolniczej. Najważniejsze są oczywiście kompetencje zawodowe, poszerzenie fachowej wiedzy i umiejętności nabytych w szkole oraz uzyskanie certyfikatów. Jednak zagraniczny staż to także sprzyjająca okoliczność do doskonalenia języka angielskiego, w tym również zawodowego. Ponadto możliwość podniesienia własnej samooceny, samoakceptacji, wiary we własne możliwości i dostrzeżenie korzyści, wynikających ze świadomego wyboru właściwego dla siebie zawodu.
Kolejny etap finalizacji projektu będzie miał miejsce na jesieni, a nowa grupa uczniów najprawdopodobniej wyjedzie po przygodę zawodową do Włoch.
źródło: ZSCKR w Dobrocinie

2001-2021 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, GRUPA WM Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5