Zagłosuj na pierogi z Sampławy w "Polsce od kuchni"
2021-07-05 12:37:58(ost. akt: 2021-07-05 12:40:34)
Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni” to wyjątkowe wydarzenie przygotowane z myślą o szerzeniu dziedzictwa kulinarnego, promowaniu zdrowego stylu życia, edukacji ekologicznej oraz pielęgnacji polskiej kultury i tradycji.
Aby podkreślić rolę Kół Gospodyń Wiejskich w promowaniu bogactwa oraz różnorodności lokalnej tradycji a także pogłębić wiedzę o kulturze każdego regionu przygotowane zostały cztery konkursy angażujące Koła z całej Polski. Koło Gospodyń Wiejskich z Sampławy w gminie Lubawa, postanowiło zaprezentować swoje pierogi.
— KGW Sampława zakwalifikowało się do II etapu ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pod nazwą "Polska od kuchni" — mówi Agnieszka Dombrowska, prezes KGW Sampława.
— KGW Sampława zakwalifikowało się do II etapu ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pod nazwą "Polska od kuchni" — mówi Agnieszka Dombrowska, prezes KGW Sampława.
Głosy można oddawać do dnia 2021-07-17 do godziny 13.00
Jedna osoba może oddać nieograniczoną ilość głosów.
KGW w Sampławie
SMS o treści POK.3187 na numer 7248
koszt wysłania SMS to 2 zł netto (2,46 zł z VAT)
Do I etapu konkursu kulinarnego zgłosiły się 892 Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski. Pierogi z Sampławy są jednym z 19 dań walczących o wielki finał. Trasa Festiwalu rozpocznie się 29 maja 2021 r. i obejmie cały kraj. Festiwal odwiedzi każde województwo by zaserwować uczestnikom bezpłatne wydarzenia okraszone wspaniałą atmosferą lokalnych społeczności oraz regionalnej kultury i tradycji.
— Zaproszenie do udziału w konkursie „Polska od Kuchni” dostałyśmy od organizatorów — mówi Agnieszka Dombrowska — Zgłaszając się, trzeba było wysłać przepis na potrawę wraz ze zdjęciem, opisem Koła Gospodyń, a także wskazaniem powiązania potrawy z regionem.
Specjalnością KGW Sampława są pierogi dlatego one zostały zgłoszone do konkursu.
— Na Festiwalu „Polska od Kuchni" prezentujemy „pierogi po wiejsku’’ — danie wyjątkowe, stworzone przez członkinie KGW Sampława. Danie to gości na naszych rodzinnych stołach, zyskało także uznanie wśród smakoszy pierogów, ponieważ przygotowywane jest z prostych produktów, ogólnodostępnych, a co najważniejsze naszych, tradycyjnych. Do pierogów używamy produktów od lokalnych producentów np. kiszona kapusta pochodzi z pobliskiej kwaszarni, swojska kiełbaska — z rodzinnej wytwórni wędlin, cebula i ziemniaki — z naszych przydomowych ogródków i od lokalnych rolników, a mąka z najlepszej jakości zbóż. Nasze pierogi znalazły się już na wielu stołach, a zamówień przybywa. Dlatego dużo czasu poświęcamy na ich lepienie.
Podczas każdej Edycji Wojewódzkiej Festiwalu przeprowadzone zostaną Półfinały Wojewódzkie konkursów. Już na tym etapie na uczestników będą czekać niezapomniane emocje, a na zwycięzców wartościowe nagrody. W naszym województwie, Festiwal zaplanowany jest na 17 lipca 2021 roku w Skansenie w Olsztynku. Tam właśnie będzie można spotkać cudowne Gospodynie z Sampławy i skosztować ich popisowe pierogi.
Finał Festiwalu odbędzie się 25 września 2021 r. na PGE Narodowym w Warszawie.
— Zaproszenie do udziału w konkursie „Polska od Kuchni” dostałyśmy od organizatorów — mówi Agnieszka Dombrowska — Zgłaszając się, trzeba było wysłać przepis na potrawę wraz ze zdjęciem, opisem Koła Gospodyń, a także wskazaniem powiązania potrawy z regionem.
Specjalnością KGW Sampława są pierogi dlatego one zostały zgłoszone do konkursu.
— Na Festiwalu „Polska od Kuchni" prezentujemy „pierogi po wiejsku’’ — danie wyjątkowe, stworzone przez członkinie KGW Sampława. Danie to gości na naszych rodzinnych stołach, zyskało także uznanie wśród smakoszy pierogów, ponieważ przygotowywane jest z prostych produktów, ogólnodostępnych, a co najważniejsze naszych, tradycyjnych. Do pierogów używamy produktów od lokalnych producentów np. kiszona kapusta pochodzi z pobliskiej kwaszarni, swojska kiełbaska — z rodzinnej wytwórni wędlin, cebula i ziemniaki — z naszych przydomowych ogródków i od lokalnych rolników, a mąka z najlepszej jakości zbóż. Nasze pierogi znalazły się już na wielu stołach, a zamówień przybywa. Dlatego dużo czasu poświęcamy na ich lepienie.
Podczas każdej Edycji Wojewódzkiej Festiwalu przeprowadzone zostaną Półfinały Wojewódzkie konkursów. Już na tym etapie na uczestników będą czekać niezapomniane emocje, a na zwycięzców wartościowe nagrody. W naszym województwie, Festiwal zaplanowany jest na 17 lipca 2021 roku w Skansenie w Olsztynku. Tam właśnie będzie można spotkać cudowne Gospodynie z Sampławy i skosztować ich popisowe pierogi.
Finał Festiwalu odbędzie się 25 września 2021 r. na PGE Narodowym w Warszawie.
red.al
lubawa@gazetaolsztynska.pl
lubawa@gazetaolsztynska.pl
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez