Apel Powiatowego Lekarza Weterynarii w Lidzbarku Warmińskim na temat ptasiej grypy
2021-04-15 14:46:13(ost. akt: 2021-04-15 14:50:38)
W związku z dynamicznie i bardzo gwałtownie rozprzestrzeniającą się na terytorium Polski wysoce zjadliwą grypą ptaków, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Lidzbarku Warmińskim zwraca się z apelem o jak najszybsze zgłaszanie przez hodowców do tutejszego inspektoratu weterynarii lub do podmiotów świadczących usługi weterynaryjne informacji o wszelkich nietypowych objawach zaobserwowanych u drobiu.
Szczególną uwagę należy zwrócić na takie objawy jak:
— zwiększona śmiertelność;
— znaczący spadek pobierania paszy i wody;
— objawy nerwowe takie jak: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów;
— znaczący spadek pobierania paszy i wody;
— objawy nerwowe takie jak: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów;
— duszność;
— sinica i wybroczyny;
— biegunka;
— nagły spadek nieśności.
— sinica i wybroczyny;
— biegunka;
— nagły spadek nieśności.
Obecnie krążący wśród drobiu typ wirusa to H5N8. Dotychczas nie stwierdzono na świecie ani jednego przypadku zakażenia wirusem HPAI/H5N8 u człowieka i w chwili obecnej nie ma podstaw do wprowadzania ponadstandardowych środków prewencyjnych w odniesieniu do ludzi.
Biorąc jednak pod uwagę ewolucyjne pochodzenie wirusów H5N8 oraz dużą zmienność wirusów grypy, wskazana jest pewna ostrożność, szczególnie u osób zawodowo mających kontakt z drobiem i ptakami dzikimi.
Zaleca się stosowanie rutynowych zasad higieny, takich jak mycie rąk ciepłą wodą z mydłem oraz unikanie bezpośredniego kontaktu z drobiem chorym, padłym ptactwem dzikim oraz przedmiotami, na których znajdują się ślady ptasich odchodów.
Ponadto, wszystkim hodowcom utrzymującym drób zaleca się:
— karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
— przetrzymywanie drobiu na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem
— przetrzymywanie drobiu na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem
— uniemożliwienia kontaktów z dzikim ptactwem;
— odizolowanie od innego drobiu, kaczek i gęsi;
— odizolowanie od innego drobiu, kaczek i gęsi;
— przechowywanie paszy, w tym zielonki, w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
— unikanie pojenia ptaków i czyszczenia kurników wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
— unikanie pojenia ptaków i czyszczenia kurników wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
— zgłaszanie lekarzowi weterynarii, wójtowi, burmistrzowi, i innym organom władzy lokalnej zaobserwowanego spadku nieśności lub nagłych, zwiększonych padnięć drobiu;
— po każdym kontakcie z drobiem lub ptakami dzikimi umycie rąk wodą z mydłem;
— używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
— używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
— osobom utrzymującym drób w chowie przyzagrodowym, aby nie były zatrudniane w przemysłowych fermach drobiu.
Wysoce zjadliwa grypa ptaków powoduje masowe padnięcia zwierząt oraz przyczynia się do ogromnych strat gospodarczych.
Informacja Powiatowego Lekarza Weterynarii
Informacja Powiatowego Lekarza Weterynarii
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez