Odbędą staż w Lannion we Francji
2018-06-05 09:49:02(ost. akt: 2018-06-05 09:52:50)
Ponad trzydziestoosobowa grupa uczniów Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku w latach 2018 i 2019 po przygotowaniu językowym, kulturowym i interpersonalnym odbędzie czterotygodniowy staż zawodowy w Lannion, w Bretanii.
Projekt aplikowany przez Zespół Szkół i Placówek Oświatowych "Jakość w gastronomii kluczem do rozwoju turystyki — staż zawodowy uczniów w Bretanii" aplikowany w ramach Akcji 1 – Mobilność uczniów i kadry w ramach sektora Kształcenie i Szkolenia Zawodowe w Programie Erasmus+2018 uzyskał Grant, a tym samym został zakwalifikowany do realizacji.
Oznacza to, że szósta już w sumie, tym razem 32-osobowa grupa uczniów Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych jesienią, odpowiednio roku 2018 i 2019 (w dwóch grupach szesnastoosobowych), po przygotowaniu językowym, kulturowym i interpersonalnym, zrealizuje czterotygodniowy staż zawodowy w obiektach turystycznych zlokalizowanych w regionie Bretanii, a konkretnie przepięknym mieście Lannion.
— Konkurencja w tym roku była niezwykle silna, bo w konkursie zostały zgłoszone 1022 projekty z całego kraju, z czego jedynie 256 uzyskało akceptację ekspertów — mówi Adam Brodowski, dyrektor ZSiPO, a zarazem autor i koordynator projektu. — Erasmus budzi coraz większe zainteresowanie szkół zawodowych z całego kraju nie tylko ze względu na możliwości bezcennych umiejętności zawodowych, ale także poznania kultury i języka kraju partnerskiego.
W roku konkursowym 2018 w Polsce odnotowano drugi wynik w Europie jeżeli chodzi o liczbę złożonych w tej akcji aplikacji.
Budżet projektu wynosi 94484 Euro, a projekt jest w 100% finansowany ze środków UE.
Budżet projektu wynosi 94484 Euro, a projekt jest w 100% finansowany ze środków UE.
ZSiPO w Lidzbarku Warmińskim do dnia dzisiejszego zorganizował podobne staże dla ponad stu uczniów.
Joanna Bakierzyńska
Joanna Bakierzyńska
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez