Sztuka kulinarna po warmińsku

2017-04-21 09:00:00(ost. akt: 2017-04-21 11:49:59)
Konkurs kulinarny organizowany przez Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim odbył się w tym roku pod hasłem „Zdrowa i ekologiczna kuchnia warmińska”

Konkurs kulinarny organizowany przez Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim odbył się w tym roku pod hasłem „Zdrowa i ekologiczna kuchnia warmińska”

Autor zdjęcia: Fot. materiały szkoły

Któż z nas wie co to jest farszynka, plińce czy pomoćka? Takie regionalizmy brzmią dość egzotycznie i pewnie szybciej skojarzymy je ze Śląskiem czy innym, dość od nas odległym, regionem Polski. Jednak okazuje się, że nazwy te nierozłącznie związane są z tradycyjną kuchnią warmińską czy mazurską.
Farszynki to połączenie ciasta ziemniaczanego i mięsnego farszu, plińce to placki ziemniaczane, a pomoćka to sos na bazie kwaśnej śmietany i twarogu. Taką smaczną kulinarną podróż w czasie odbyli uczniowie szkół średnich, którzy chcieli wziąć udział w IV już edycji regionalnego konkursu „Ugotuj sobie sukces”.
„Zdrowa i ekologiczna kuchnia warmińska” to temat tegorocznego konkursu kulinarnego organizowanego przez Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim. Honorowy patronat nad konkursem objął Starosta Lidzbarski Jan Harhaj.

Jak niebanalnie, w nowoczesny i do tego zdrowy sposób spojrzeć na tradycyjną kuchnię? Wydaje się to bardzo trudne, jednak młodzi kucharze poradzili sobie z tym zadaniem bardzo dobrze.
5 kwietnia 2017 roku w gościnnych Termach Warmińskich powstawały prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Najwięcej zachwytów wzbudziło danie Pawła Perlińskiego (ucznia ZSiPO w Lidzbarku Warmińskim). Farszynki warmińskie z czerwoną soczewicą i królikiem podawane z torcikiem z buraka i grillowanej cukinii oraz wędzoną pianką zdobyły pierwsze miejsce. Uznanie jury zjednały sobie placki ziemniaczane z chrzanem i rybą wędzoną przygotowane przez Ewę Skrzypę ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Bartoszycach. Trzecie miejsce otrzymało danie Piotra Kaślewicza z Zespołu Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie – sandacz na gratine z brukwi, purre z topinamburu i sosem estragonowym.

Dodatkowo wyróżniono Karolinę Zawidow z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku za antrykot warmiński z sosem chlebowym na puree z selera w palonym swojskim maśle, podanym z buraczkowo-hreczkową muffinką oraz farszynką z pomoćką.

Jurorzy na pewno nie mieli łatwego zadania, a w składzie komisji konkursowej zasiadały panie: Anita Wysocka - szef kuchni Term Warmińskich, Jolanta Pokojska – menager ds. gastronomii hotelu Willa Port i Platinum w Ostródzie oraz Alicja Krasnodębska – nauczycielka gastronomicznych przedmiotów zawodowych w ZSiPO.

Celem konkursu „Ugotuj sobie sukces” organizowanego przez ZSiPO jest odświeżanie tradycji kulinarnej. Zapał i fantazja młodych kucharzy pozwalają z optymizmem spoglądać na przyszłość naszej regionalnej gastronomii. Kto wie może już niedługo zobaczymy ich popisowe dania w najlepszych polskich restauracjach? Wszystkich zainteresowanych zapraszamy już za rok na kolejną edycję konkursu.

Joanna Bakierzyńska


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5