Chleb błyskawiczny focaccia

2017-01-27 11:41:50(ost. akt: 2017-01-27 12:02:27)

Autor zdjęcia: Anna Czech

Gdy w domu nie ma chleba… zrób go sam! Wbrew pozorom można zrobić bardzo smaczny chleb w swoim domowym piekarniku i nie trzeba czekać więcej niż godzinę.
Do wykonania chlebka a`la focaccia potrzebne będą:

drożdże
szczypta cukru
około szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
około szklanki mąki pszennej zwykłej
łyżeczka soli
łyżeczka ziół prowansalskich
ewentualnie pokrojone oliwki, słonecznik, pestki dyni, suszone pomidory lub co tylko lubicie


Ok. 1/5 opakowania świeżych drożdży kruszymy i zalewamy szklanką ciepłej wody (nie gorącej!) oraz dosypujemy cukier.

Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Odstawiamy na 15 minut, aż zaczną pojawiać się bąbelki. Do tej mieszanki dodajemy stopniowo mąkę i składniki.

Mieszamy drewnianą łyżką, aż do konsystencji, w której będziemy musieli troszkę ciasto zagnieść. Ugniatamy minutę i odstawiamy na 15-25 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto na papier do pieczenia w prostokątnej blaszczce i nacinamy w kilku miejscach, które potem skrapiamy oliwą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10-15 minut, aż urośnie i się zrumieni. Taki chlebek kroimy na kwadraty i przecinamy wzdłuż. Każdą kromkę możemy posmarować masłem lub skropić oliwą i ułożyć na niej ulubione składniki. Smacznego! :)


Wszystkie przepisy pochodzą z bloga NieNaŻarty

Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5