Babka ziemniaczana – pyszna i delikatna

2016-08-04 11:45:54(ost. akt: 2016-08-04 11:52:10)

Autor zdjęcia: Anna Czech

Na prośbę Moniki zrobiłam dzisiaj babkę, ale przyznam szczerze, że jeszcze nigdy mi taka dobra nie wyszła :) Po raz pierwszy nie dodałam mąki i to był strzał w dziesiątkę!
Dzięki temu była delikatna, a nie zbita jak… nie powiem co :) Przygotowałam tylko jedną porcję, bo mąż zażyczył sobie coś innego, ale wyszła super, naprawdę.

Składniki:

5 małych ziemniaków
1 jajko
1 ząbek czosnku lub 2 małe
sól, pieprz
zioła prowansalskie


Obrane i umyte ziemniaki starłam na najmniejszych oczkach tarki, dodałam jajko, szczyptę soli i pieprzu oraz rozgnieciony czosnek.

Wymieszałam i wylałam do małej foremki. Piekłam w 180 stopniach przez około 30 minut, gdy się zrumieniła i lekko urosła, zmniejszyłam do 150 stopni i piekłam jeszcze 10-15 minut, by doszła i ścięła się w środku. I tyle! Cudowna babka gotowa.

Babkę możecie też zrobić z różnymi dodatkami, np.

Na patelni podsmażcie kilka kawałków mrożonego szpinaku i garść kurek lub innych grzybów. Dodajcie to do reszty masy i będzie jeszcze pyszniej.

Nic tylko jeść i popijać mlekiem :) Smacznego!



Wszystkie przepisy pochodzą z bloga NieNaŻarty

Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5