Królik w sosie z musztardy i białego wina z tymiankiem i szalotką podany z puree ziemniaczano-lawendowym oraz sałatką z rukoli, pomarańczy i pistacji z miodowym dresingiem
2016-06-06 11:58:19(ost. akt: 2016-06-06 12:10:38)
Maciej Makutynowicz - uczeń Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim – zajął III miejsce w regionalnym konkursie gastronomicznym „Ugotuj sobie sukces”.
Prezentujemy przepis, którym podbił serca jurorów.
Składniki:
Królik: udka tylne z królika 3 szt., masło 6 łyżek, szalotka 3 szt., białe wino 150ml, woda 150ml, musztarda Dijon 150ml, świeży tymianek, śmietanka kremówka 100ml, natka pietruszki, pieprz, sól, ostra papryka.
Królik: udka tylne z królika 3 szt., masło 6 łyżek, szalotka 3 szt., białe wino 150ml, woda 150ml, musztarda Dijon 150ml, świeży tymianek, śmietanka kremówka 100ml, natka pietruszki, pieprz, sól, ostra papryka.
Puree ziemniaczane: ziemniaki 10 średnich sztuk, lawenda, łyżeczka, śmietanka 30% 50ml, śmietana 18% 50ml, sól, pieprz.
Sałatka z rukoli: rukola kilka garści, pomarańcza 2 szt, pistacje 2 garści, oliwa 2 łyżki, woda 2 łyżki, miód 1 łyżeczka, ocet winny ½ łyżeczki, sól.
Królika marynujemy w soli przez 20-30min. Rozpuszczamy na patelni masło i obsmażamy całe udka na złoty kolor. Odkładamy królika i na rozpuszczonym maśle smażymy pokrojoną w drobną kosteczkę szalotkę na złoto-brązowy kolor. Dodajemy całe wino i odparowujemy alkohol, następnie dodajemy wodę i musztardę.
Całość mieszamy dodając tymianek. Doprowadzamy sos do wrzenia i wkładamy w niego królika, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Dusimy około godziny pilnując, aby królik nie przywarł do dna, po wszystkim wyjmujemy na chwilę królika, a sos zaprawiamy śmietaną i dodajemy natkę pietruszki, ponownie wkładamy królika do sosu i obtaczamy go w całości w gęstym sosie.
Ziemniaki gotujemy do miękkości, w tym czasie moczymy lawendę w gorącej wodzie. Podsmażamy ją bardzo lekko na maśle i dodajemy obie śmietany. Mieszamy i podgrzewamy.
Dodajemy otrzymany sos do ziemniaków i robimy aksamitne puree. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rukolę myjemy i zostawiamy do obsuszenia. Przygotowujemy z oliwy, wody, octu, miodu i soli dressing (robimy to w słoiczku energicznie wstrząsając). Pistacje kruszymy, a pomarańcze filetujemy. Na talerz wykładamy rukolę i pomarańcze, polewamy całość dressingiem i posypujemy pistacjami.
Smacznego
Czytaj e-wydanie
">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: Neska
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez