Kucharze ZSiPO najlepsi w regionie
2016-04-29 09:18:34(ost. akt: 2016-04-29 09:33:21)
19 kwietnia 2016 roku do Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim zjechali się przedstawiciele szkół gastronomicznych z całego regionu, by walczyć o tytuł najlepszej potrawy z kuchni francuskiej.
19 kwietnia 2016 roku do Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim zjechali się przedstawiciele szkół gastronomicznych z całego regionu: Jarosław Pawlas - Zespół Szkól Zawodowych - Ostróda; Małgorzata Baranowska - Zespół Szkół Zawodowych - Giżycko; Ewa Tylus - Zespół Szkół CKR - Karolewo; Piotr Kaślewicz - Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja - Iława; Magda Talarek - Zespół Szkół nr 2 – Szczytno; Paweł Perliński - Zespół Szkół i Placówek Oświatowych - Lidzbark Warmiński; Maciej Makutynowicz - Zespół Szkół i Placówek Oświatowych - Lidzbark Warmiński.
W tym roku głównym celem konkursu było propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni francuskiej. Uczniowie musieli zaprezentować potrawę charakterystyczną dla tej kuchni, którą możemy podać jako danie zasadnicze. Do wykonania tej potrawy miały być użyte jedynie surowce charakterystyczne dla tej kuchni oraz naturalne przyprawy.
Można zapytać się dlaczego akurat kuchnia francuska? Może dlatego, że przez wieki miała ona wpływ na inne europejskie kuchnie, a może dlatego, że wkrótce młodzież ZSiPO zapozna się z nią bardzo dokładnie. We wrześniu 16 uczniów wyruszy na staż zawodowy do Francji w ramach projektu „Bretońskie "Specialite de la maison" - staż zawodowy we Francji” aplikowany przez Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w konkursie programu Erasmus+.
Uczestnicy poprzez udział w stażu nie tylko zwiększą swoje kompetencje zawodowe w zakresie gastronomii, ale także zapoznają się z kulturą i obyczajowością pracy w kraju partnera.
Według Alana Ducasse kuchnia francuska to zbiór różnych technik, w których znajduje się grillowanie, podsmażanie, pieczenie, smażenie na tłuszczu, gotowanie na małym ogniu, duszenie pod przykryciem, gotowanie w próżni, w niskiej temperaturze. Wszystkie te techniki zaprezentowane zostały w pracowni gastronomicznej ZSIPO. Wobec tego jury miało bardzo trudne zadanie wybrać najlepszą potrawę. Rywalizację oceniało jury w składzie:
Anita Wysocka – szef kuchni Termy Warmińskie
Tomasz Statucki – Dyrektor gastronomii w Hotelu Krasicki
Janusz Górecki – właściciel hotelu Górecki
Alicja Topczewska – nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSIPO
Tomasz Statucki – Dyrektor gastronomii w Hotelu Krasicki
Janusz Górecki – właściciel hotelu Górecki
Alicja Topczewska – nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSIPO
Zwycięzcą III edycji konkursu gastronomicznego "Ugotuj sobie sukces" został uczeń II klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Lidzbarka Warmińskiego Paweł Perliński, który przygotował komfitowaną kaczkę na musie malinowym z kremowym sosem „fie gras” podawaną z opiekanymi ziemniaczkami faszerowanymi sosem pleśniowym oraz sałatką z miodowym dresingiem.
Potrawa ta godna jest podania w najlepszych restauracjach – jak stwierdzili jurorzy. Uczeń z Iławy, Piotr Kaślewicz, zaserwował udo z kaczki na muślinie marchewkowym z kaszą jaglaną, sosem malinowym i karmelizowaną gruszką i wyjechał z nagrodą za II miejsce. Trzecie podium przypadło w udziale również uczniowi ZSIPO Maciejowi Makutynowiczowi, za królika w sosie z musztardy i białego wina z tymiankiem i szalotką podanego z puree ziemniaczano-lawendowym oraz sałatką z rukoli, pomarańczy i pistacji z miodowym dresingiem. Wyróżnienie otrzymała Magda Talarek ze Szczytna.
Na uroczystości nie zabrakło Starosty Powiatu Lidzbarskiego Jana Harhaja, który pełnił honorowy patronat, wiceburmistrza miasta Lidzbarka Warmińskiego Sebastiana Kuźniewskiego oraz przedstawicieli lokalnych samorządów i szkół. Organizatorem cyklicznego konkursu był Dyrektor Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych Adam Brodowski.
Kolejna odsłona IV edycji konkursu gastronomicznego "Ugotuj sobie sukces" odbędzie się za rok.
Serdecznie zapraszamy.
Wioletta Marcinek
Artykuł Dziennikarza Obywatelskiego
Czytaj e-wydanie
">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Źródło: Artykuł internauty
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
gość #1984086 | 195.136.*.* 29 kwi 2016 10:15
Dla autora tekstu ważniejsze było jury, niż zdjęcie najważniejszej osoby czyli zwycięskiego ucznia :(! Jeszcze nie dojrzeliśmy do "dobrej zmiany " !
Ocena komentarza: warty uwagi (7) odpowiedz na ten komentarz