Sernik kawowy
2016-01-28 13:47:44(ost. akt: 2016-01-28 13:53:03)
Można by rzec, że to połączenie idealne- ciasto i kawa w jednym kawałku ;) Tak też jest :)
Można by rzec, że to połączenie idealne- ciasto i kawa w jednym kawałku ;) Tak też jest :) Sernik jest wyśmienity, a mojemu Mężowi smakował bardziej, niż bananowy ;) Dla mnie bananowy pozostaje liderem wśród serników jogurtowych, ale ten też jest wart uwagi :)
Składniki:
2 jogurty po około 400g (najlepiej greckie lub bałkańskie)
4 jaja (żółtka oddzielić od białek)
2 torebki budyniu
1,5 szklanki cukru (250ml+125)
7 czubatych łyżeczek kawy zbożowej instant
2 jogurty po około 400g (najlepiej greckie lub bałkańskie)
4 jaja (żółtka oddzielić od białek)
2 torebki budyniu
1,5 szklanki cukru (250ml+125)
7 czubatych łyżeczek kawy zbożowej instant
Żółtka ucieramy ze szklanką cukru, dodajemy jogurty, kawę, wsypujemy budynie i łączymy ze sobą. W oddzielnej misce ubijamy (niekoniecznie na sztywno) białka z pozostałą ilością cukru i dodajemy do reszty masy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Arkusz papieru do pieczenia moczymy pod kranem i wyciskamy (dzięki temu będzie ładniej przylegał do tortownicy). Układamy go w formie i zalewamy masą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1,5 godziny.
Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia i na kilka godzin wstawiamy do lodówki.
Smacznego! :)
Anna Czech
Smacznego! :)
Anna Czech
Wszystkie przepisy pochodzą z bloga [url=http://nienazarty.blog.pl/]NieNaŻarty
Przyślij nam swój przepis
Zachęcamy do przesyłania swoich przepisów kulinarnych, które umieścimy na naszej stronie internetowej www.lidzbarkwarminski.wm.pl oraz w wersji papierowej Gazety Lidzbarskiej.
Wysyłajcie swoje przepisy na lidzbarkw@gazetaolsztynska.pl i nie zapomnijcie dołączyć zdjęć.
Wysyłajcie swoje przepisy na lidzbarkw@gazetaolsztynska.pl i nie zapomnijcie dołączyć zdjęć.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez