Jogurtowy sernik bananowo-kokosowy IDEAŁ
2015-12-23 13:22:12(ost. akt: 2015-12-23 13:31:53)
Na zdjęciu wygląda trochę jak kawałek żółtego sera ;) Ale to nie ser, to naprawdę wyborny sernik bananowy z wiórkami kokosowymi. Myślę, że dzięki zawartości banana ma inną konsystencję, niż zwykły sernik jogurtowy i po prostu smakuje rewelacyjnie…
Gdy kosztowałam pierwszego kawałka po prostu zamykałam oczy z rozkoszy podniebienia :) Zróbcie, jest bardzo prosty :)
Składniki:
2 jogurty po około 400g (najlepiej greckie lub bałkańskie)
4 jaja (żółtka oddzielić od białek)
2 torebki budyniu
1,5 szklanki cukru (250 ml+125)
1 bardzo dojrzały banan (czarna skórka)
5 łyżek wiórków kokosowych
tubka żółtego barwnika spożywczego (u mnie 10ml)
2 jogurty po około 400g (najlepiej greckie lub bałkańskie)
4 jaja (żółtka oddzielić od białek)
2 torebki budyniu
1,5 szklanki cukru (250 ml+125)
1 bardzo dojrzały banan (czarna skórka)
5 łyżek wiórków kokosowych
tubka żółtego barwnika spożywczego (u mnie 10ml)
Żółtka ucieramy ze szklanką cukru, dodajemy jogurty, barwnik, zblendowanego banana, wsypujemy budynie, wiórki kokosowe i łączymy ze sobą. W oddzielnej misce ubijamy (niekoniecznie na sztywno) białka z pozostałą ilością cukru i dodajemy do reszty masy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Arkusz papieru do pieczenia moczymy pod kranem i wyciskamy (dzięki temu będzie ładniej przylegał do tortownicy). Układamy go w formie i zalewamy masą, przykrywamy folią aluminiową, by nie zrumienić wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1,5 godziny. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia i na kilka godzin wstawiamy do lodówki.
Anna Czech
Anna Czech
Wszystkie przepisy pochodzą z bloga NieNaŻarty
Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ
Czytaj e-wydanie
">kliknij

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez