Jogurtowy sernik bananowo-kokosowy IDEAŁ

2015-12-23 13:22:12(ost. akt: 2015-12-23 13:31:53)
Sernik jogurtowy

Sernik jogurtowy

Autor zdjęcia: Anna Czech

Na zdjęciu wygląda trochę jak kawałek żółtego sera ;) Ale to nie ser, to naprawdę wyborny sernik bananowy z wiórkami kokosowymi. Myślę, że dzięki zawartości banana ma inną konsystencję, niż zwykły sernik jogurtowy i po prostu smakuje rewelacyjnie…
Gdy kosztowałam pierwszego kawałka po prostu zamykałam oczy z rozkoszy podniebienia :) Zróbcie, jest bardzo prosty :)

Składniki:
2 jogurty po około 400g (najlepiej greckie lub bałkańskie)

4 jaja (żółtka oddzielić od białek)

2 torebki budyniu

1,5 szklanki cukru (250 ml+125)

1 bardzo dojrzały banan (czarna skórka)

5 łyżek wiórków kokosowych

tubka żółtego barwnika spożywczego (u mnie 10ml)

Żółtka ucieramy ze szklanką cukru, dodajemy jogurty, barwnik, zblendowanego banana, wsypujemy budynie, wiórki kokosowe i łączymy ze sobą. W oddzielnej misce ubijamy (niekoniecznie na sztywno) białka z pozostałą ilością cukru i dodajemy do reszty masy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Arkusz papieru do pieczenia moczymy pod kranem i wyciskamy (dzięki temu będzie ładniej przylegał do tortownicy). Układamy go w formie i zalewamy masą, przykrywamy folią aluminiową, by nie zrumienić wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1,5 godziny. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia i na kilka godzin wstawiamy do lodówki.
Anna Czech

Wszystkie przepisy pochodzą z bloga NieNaŻarty

Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B