Niedzielny obiad rodem z Chorwacji – Cevapcici
2015-06-24 13:00:28(ost. akt: 2015-06-24 14:38:06)
Zanim zajrzałam do przepisu sądziłam, że to nie jest proste danie… teraz wiem, że byłam w wielkim błędzie!
Składniki:
500 g mielonego mięsa
wieprzowo-wołowego
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 jajko
1 łyżka sproszkowanej słodkiej
papryki lub harissy marokańskiej
1 łyżeczka tymianku- koniecznie z działki teściowej ;)
pół łyżeczki mielonej kolendry
pieprz, sól
1 łyżka mąki
pół łyżeczki czerwonej czubrycy
wieprzowo-wołowego
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 jajko
1 łyżka sproszkowanej słodkiej
papryki lub harissy marokańskiej
1 łyżeczka tymianku- koniecznie z działki teściowej ;)
pół łyżeczki mielonej kolendry
pieprz, sól
1 łyżka mąki
pół łyżeczki czerwonej czubrycy
Składniki do sosu:
200 ml jogurtu naturalnego
(najlepszy Sokólski)
2 łyżeczki przyprawy tzatziki - niekoniecznie
pół świeżego ogórka startego na tarce o dużych oczkach - ja starkowałam białą rzodkiew, też jest OK!
2 gałązki koperku – drobno
posiekane
pieprz
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
(najlepszy Sokólski)
2 łyżeczki przyprawy tzatziki - niekoniecznie
pół świeżego ogórka startego na tarce o dużych oczkach - ja starkowałam białą rzodkiew, też jest OK!
2 gałązki koperku – drobno
posiekane
pieprz
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Przygotowujemy mięso. Cebulę posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę. Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami, mąką, jajkiem i cebulą oraz czosnkiem na jednolitą masę, wstawić na pół godziny do lodówki.
W tym czasie szykuję ziemniaki do zapieczenia: myję, kroję na ćwiartki, wykładam na blaszce z papierem do pieczenia. Skrapiam oliwą, posypuję tymiankiem, majerankiem, rozmarynem, solą i mieszam. Wstawiam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20-30 minut do momentu zbrązowienia. Zazwyczaj pod koniec włączam termoobieg.
Pora na sos
Mieszam wszystkie składniki, dodaję startą na grubych oczkach rzodkiew lub
ogórka i wstawiam do lodówki, by smaki się przegryzły.
Mieszam wszystkie składniki, dodaję startą na grubych oczkach rzodkiew lub
ogórka i wstawiam do lodówki, by smaki się przegryzły.
Następnie z masy mięsnej należy formować cienkie kiełbaski, nadziewać je na patyczki
szaszłykowe pilnując, by były ściśle do nich przyklejone. Piec na dobrze
rozgrzanym grillu lub patelni grillowej (przez 6-8 minut z każdej strony).
szaszłykowe pilnując, by były ściśle do nich przyklejone. Piec na dobrze
rozgrzanym grillu lub patelni grillowej (przez 6-8 minut z każdej strony).
Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TU
Czytaj e-wydanie
">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez