Konkurs Kulinarny „Smaki Babci”

2024-05-17 08:42:16(ost. akt: 2024-05-17 08:45:24)

Autor zdjęcia: UG Lidzbark Warmiński

Pamiętacie niedzielny tłuściutki rosół, czy młode ziemniaczki z koperkiem i zsiadłym mlekiem, które przygotowywała Wasza Babcia? A może za każdym razem, kiedy czujecie zapach ciasta drożdżowego z truskawkami przypomina Wam się dzieciństwo?
Proponujemy Państwu sentymentalną podróż i zapraszamy wszystkich fanów gotowania na konkurs kulinarny „Smaki Babci”.

Wystarczy zgłosić swój udział i przygotować potrawę z wykorzystaniem przepisu Babci oraz opowiedzieć o historii dania podczas organizowanego wydarzenia w Miłogórzu pn. „Smaki Babci” już 8 czerwca 2024 r.

Czekamy również na Was drogie dzieci, które może i nie macie takich wspomnień jak my, ale dzięki konkursowi poznacie nasze smaki dzieciństwa.

Konkurs organizujemy w dwóch kategoriach:
Dorośli – danie obiadowe
Dzieci – deser z dzieciństwa Babci.

Na zgłoszenia czekamy do 29 maja br.

Przewidujemy atrakcyjne nagrody!!!

Obrazek w tresci

REGULAMIN KONKURSU KULINARNEGO
„Smaki Babci”

1. Organizator konkursu:
Gmina Lidzbark Warmiński
Gminne Centrum Kultury w Pilniku

2. Czas i miejsce konkursu:
„Smaki Babci”, które odbędą się 8 czerwca 2024 r. w Miłogórzu (plac przy świetlicy wiejskiej)

3. Cel konkursu:
 ochrona dziedzictwa kulinarnego;
 wykazanie się znajomością w przygotowaniu potraw w oparciu o stare przepisy naszych babć;
 promocja tradycji kulinarnych pielęgnowanych z pokolenia na pokolenie;
 propagowanie prawidłowych nawyków żywieniowych;
 aktywizacja i integracja społeczności lokalnej;
 budowa więzi międzypokoleniowej.

4. Przedmiotem konkursu są potrawy z wykorzystaniem przepisów naszych babć:
1) I kategoria – dorośli
 danie obiadowe
2) II kategoria – dzieci
 deser z dzieciństwa Babci
3) organizator zastrzega sobie prawo do wykluczenia z konkursu potraw konkursowych sprzecznych z przepisami prawa, zasadami etyki lub z innych względów sprawiających, że nie nadają się one do publicznej prezentacji.
4) zgłoszone potrawy konkursowe muszą być wynikiem indywidualnej twórczości
i muszą być wolne od wad prawnych, obciążeń lub roszczeń osób trzecich.

5. Uczestnicy konkursu:
Uczestnikiem konkursu może być każdy kto dostarczy prawidłowo wypełniony formularz zgłoszeniowy i przygotuje danie konkursowe.

6. Zasady udziału w konkursie:
a) udział w konkursie należy zgłosić do 29 maja 2024 r. poprzez wypełnienie karty zgłoszenia: kategoria I dorośli - załącznik nr 1; kategoria II dzieci – załącznik nr 2
i dostarczenie go do Urzędu Gminy, ul. Krasickiego 1, 11-100 Lidzbark Warmiński pokój nr 30 (sekretariat) lub mailem: promocja@gminalidzbark.com
b) warunkiem uczestnictwa jest dostarczenie potrawy najpóźniej do godziny 16.00 w dniu Konkursu tj. 8.06.2024 r. do świetlicy wiejskiej w Miłogórzu;
c) potrawa na talerzu powinna być oznaczona za pomocą metryczki zawierającej nazwę dania i kategorię;
d) niezbędnym elementem zgłoszenia jest opis historii zgłaszanej potrawy (skąd
wziął się przepis, pokolenia które z niego korzystały/korzystają oraz jaki region
reprezentuje przepis, czy potrawa wiąże się z jakąś szczególną okazją, świętem.
e) uczestnik może zgłosić do konkursu tylko jedną potrawę przy czym musi przygotowywać 3 porcje potrawy ze zgłoszonej kategorii;
f) w konkursie mogą wziąć udział produkty wytworzone wyłącznie przez osobę wystawiającą;
g) uczestnicy konkursu zobowiązują się do przestrzegania zapisów ustawy z dnia
25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448);
h) członkowie jury nie mogą być uczestnikami konkursu;
i) Organizator konkursu nie zwraca kosztów poniesionych przez wystawców, w tym za dojazd na miejsce konkursu.

7. Ocena konkursowa:
a) nad prawidłowością przebiegu Konkursu czuwać będzie komisja powołana przez Organizatora w dniu przebiegu konkursu w 3 osobowym składzie:
• Przewodniczący jury
• Komisja degustacyjna
b) przy ocenie produktów będą brane pod uwagę:
• walory smakowe tj.: smak i zestawienie smakowe składników, aromat potrawy, tekstura poszczególnych elementów potrawy;
• wykonanie i sposób prezentacji tj.: proporcjonalność dania, estetyka prezentacji potrawy na talerzu, kolorystyka, kreatywność;
• atrakcyjność, oryginalność receptury, prostota przygotowania oraz opis dotyczący pochodzenia potrawy
c) wyniki konkursu zostaną podane do publicznej wiadomości w dniu 8 czerwca 2024 r. podczas Smaków Babci w Miłogórzu.
d) nad prawidłowym przebiegiem prac Komisji czuwa przedstawiciel Organizatora Konkursu.

8. W konkursie w każdej kategorii przewidziane są nagrody rzeczowe za I, II, III miejsce oraz możliwe wyróżnienia.

9. Decyzja Komisji jest nieodwołalna i ostateczna.

10. Przystąpienie do Konkursu oraz akceptacja niniejszego Regulaminu następują
w momencie przesłania Formularza zgłoszeniowego.

11. Udział w Konkursie jest dobrowolny i bezpłatny.

12. W sprawach nieujętych w niniejszym regulaminie mają zastosowanie odpowiednie przepisy polskiego prawa.

13. Regulamin konkursu jest jedynym dokumentem określającym zasady konkursu
i wchodzi w życie z dniem jego ogłoszenia.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5