Greckie praktyki uczniów z ZSZ — przyjemne z pożytecznym...
2025-04-23 00:23:17(ost. akt: 2025-04-23 00:35:45)
Podczas kameralnej uroczystości z kurzętnickim Zespole Szkół Zawodowych podsumowano wyjazd grupy uczniów na praktyki do Grecji. Przedsięwzięcie zrealizowano w ramach unijnego programu Erasmus+.
— W wyjeździe do Platamonas - Riviera Olimpijska w Grecji wzięło udział 17 osób pod opieką Edyty Karpińskiej, doradcy zawodowego i Elżbiety Grzywacz, pedagoga szkolnego — powiedziała Katarzyna Trzaskalska, dyrektorka ZSZ.
Praktyki odbywały się w hotelu San Pantalimon. Tam uczniowie poznali zasady funkcjonowania greckiej restauracji i hotelowej kuchni. — Szefowie kuchni przywitali nas bardzo serdecznie i opowiedzieli o specyfice tamtejszej kuchni — wspominała na spotkaniu Patrycja Kempkowska, uczestniczka wyjazdu.
— Mieliśmy okazję przygotowywać tradycyjne dla tamtego regionu potrawy mousaka, souvlaki, sałatki greckie czy tzatziki — dodaje Patrycja.
Odrębne zajęcia, podczas greckich praktyk miała grupa z Technikum Rolniczego. Podczas podsumowania relację przedstawił Sebastian Stumski.
— Na miejscu poznaliśmy właścicieli firm i rolników, którzy opowiedzieli o specyfice greckiego rolnictwa, najważniejszych uprawach i metodach pracy stosowanych w regionie. Dowiedzieliśmy się, jakie technologie wykorzystywane są w produkcji rolniczej i jak dostosowuje się ją do klimatu śródziemnomorskiego — mówił Sebastian.
Młodzież podczas praktyk rozwijała swoje umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach pracy, ale również otworzyła się na nowe kultury i przełamała własne bariery językowe czy emocjonalne.
— Przyszli technicy rolnicy, technicy żywienia i usług gastronomicznych dobrze radzili sobie z codziennymi zadaniami w greckich firmach, nawiązując relacje, współpracując, ucząc się w praktyce i zdobywając bezcenną pewność siebie.
Niezwykle ważnym elementem wyjazdu były również zajęcia przygotowawcze – które pozwoliły uczniom lepiej zrozumieć, gdzie i po co jadą — dodała Anna Faltynowska, wicedyrektorka szkoły.
Pobyt w starożytnej Grecji był doskonałą okazją do relaksu i aktywnego wypoczynku. Część krajoznawcza w Platamonas, spacer po Starym Pantelejmonie, Platamonas, wycieczka do Leptokarii, czy zachwyt nad majestatycznymi Meteorami – to wszystko stworzyło wyjątkową atmosferę. Był to również element edukacyjny rozwijający otwartość na świat.
W spotkaniu podsumowującym projekt na terenie szkoły, oprócz uczniów i kadry pedagogicznej uczestniczył Edward Żuralski, starosta powiatu wraz z Barbarą
Orłowską, szefową Wydziału Oświaty, Kultury i Promocji nowomiejskiego starostwa.
Była także kulinarna niespodzianka, bowiem uczestnicy wyjazdu przygotowali próbkę greckich dań, według przepisów przywiezionych z praktyk.
Stanisław R. Ulatowski
Praktyki odbywały się w hotelu San Pantalimon. Tam uczniowie poznali zasady funkcjonowania greckiej restauracji i hotelowej kuchni. — Szefowie kuchni przywitali nas bardzo serdecznie i opowiedzieli o specyfice tamtejszej kuchni — wspominała na spotkaniu Patrycja Kempkowska, uczestniczka wyjazdu.
— Mieliśmy okazję przygotowywać tradycyjne dla tamtego regionu potrawy mousaka, souvlaki, sałatki greckie czy tzatziki — dodaje Patrycja.
Odrębne zajęcia, podczas greckich praktyk miała grupa z Technikum Rolniczego. Podczas podsumowania relację przedstawił Sebastian Stumski.
— Na miejscu poznaliśmy właścicieli firm i rolników, którzy opowiedzieli o specyfice greckiego rolnictwa, najważniejszych uprawach i metodach pracy stosowanych w regionie. Dowiedzieliśmy się, jakie technologie wykorzystywane są w produkcji rolniczej i jak dostosowuje się ją do klimatu śródziemnomorskiego — mówił Sebastian.
Młodzież podczas praktyk rozwijała swoje umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach pracy, ale również otworzyła się na nowe kultury i przełamała własne bariery językowe czy emocjonalne.
— Przyszli technicy rolnicy, technicy żywienia i usług gastronomicznych dobrze radzili sobie z codziennymi zadaniami w greckich firmach, nawiązując relacje, współpracując, ucząc się w praktyce i zdobywając bezcenną pewność siebie.
Niezwykle ważnym elementem wyjazdu były również zajęcia przygotowawcze – które pozwoliły uczniom lepiej zrozumieć, gdzie i po co jadą — dodała Anna Faltynowska, wicedyrektorka szkoły.
Pobyt w starożytnej Grecji był doskonałą okazją do relaksu i aktywnego wypoczynku. Część krajoznawcza w Platamonas, spacer po Starym Pantelejmonie, Platamonas, wycieczka do Leptokarii, czy zachwyt nad majestatycznymi Meteorami – to wszystko stworzyło wyjątkową atmosferę. Był to również element edukacyjny rozwijający otwartość na świat.
W spotkaniu podsumowującym projekt na terenie szkoły, oprócz uczniów i kadry pedagogicznej uczestniczył Edward Żuralski, starosta powiatu wraz z Barbarą
Orłowską, szefową Wydziału Oświaty, Kultury i Promocji nowomiejskiego starostwa.
Była także kulinarna niespodzianka, bowiem uczestnicy wyjazdu przygotowali próbkę greckich dań, według przepisów przywiezionych z praktyk.
Stanisław R. Ulatowski
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez