„Baby z Babieńca” z wizytą w młynie
2015-07-03 21:53:49(ost. akt: 2015-07-03 21:59:50)
Wakacje rozpoczęliśmy rajdem rowerowym pod hasłem "Cudze chwalicie-swego nie znacie". Wyruszyliśmy na wycieczkę do młyna Młynomag Grodzki Młyn działającego od 600 lat. Jest to najprawdopodobniej najstarszy działający jeszcze młyn w Polsce.
Firma Młynomag należy do Europejskiej Sieci regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Jest laureatem konkursu na Najlepszy Produkt Warmii i Mazur w kategorii "produkt żywnościowy".
Pan Ryszard Miszczuk pokazał nam rodzaje mąki, opowiedział jaka nadaje się najlepiej do wypieku chleba, a jaka do wyrobu makaronu. Dowiedzieliśmy się m.in. że do zagęszczenia sosu najlepiej nadaje się krupczatka, nie robią się grudki. Przyglądaliśmy się rodzajom mąk pod lupą, rozróżnialiśmy rodzaje zbóż. Następnie udaliśmy się z Panem Witoldem Stępniem, współwłaścicielem Młynomagu na zwiedzanie trzech pięter młyna. Po drodze próbowaliśmy różnych wytworów - od otrębów do czystej mąki.
Zadowoleni z edukacyjnej wizyty w młynie udaliśmy się na zapiekanki do Reszla. A w Babieńcu pani Jadzia powitała nas suto zastawionym stołem nad stawem, gdzie mogliśmy podzielić się wrażeniami z wyjazdu.
Podziękowania dla firmy EDP Renewables, sponsora naszej wyprawy.
Pan Ryszard Miszczuk pokazał nam rodzaje mąki, opowiedział jaka nadaje się najlepiej do wypieku chleba, a jaka do wyrobu makaronu. Dowiedzieliśmy się m.in. że do zagęszczenia sosu najlepiej nadaje się krupczatka, nie robią się grudki. Przyglądaliśmy się rodzajom mąk pod lupą, rozróżnialiśmy rodzaje zbóż. Następnie udaliśmy się z Panem Witoldem Stępniem, współwłaścicielem Młynomagu na zwiedzanie trzech pięter młyna. Po drodze próbowaliśmy różnych wytworów - od otrębów do czystej mąki.
Zadowoleni z edukacyjnej wizyty w młynie udaliśmy się na zapiekanki do Reszla. A w Babieńcu pani Jadzia powitała nas suto zastawionym stołem nad stawem, gdzie mogliśmy podzielić się wrażeniami z wyjazdu.
Podziękowania dla firmy EDP Renewables, sponsora naszej wyprawy.
Czesława Orłowska-Staniszewska
Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: korszewmpl
Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
lus #1770697 | 83.24.*.* 8 lip 2015 00:21
tylko w ketaki mozna przerzucac choidnik do reszla a nie mozna przez mlyn pkp-bazylika poznanska
odpowiedz na ten komentarz
juf #1769670 | 5.172.*.* 6 lip 2015 20:58
A kogo to obchodzi? Pokazali, że ciągną kasę z wiatraków. Szkoda że inne stowarzyszenia nie mają takiej możliwości.
Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) odpowiedz na ten komentarz