Pyzy ziemniaczane nagrodzone Złotą Patelnią

2023-05-30 15:56:13(ost. akt: 2023-06-05 12:50:59)

Autor zdjęcia: archiwum ZSCKR Karolewo

26 maja w Karolewie odbył się XI Ogólnopolski Międzyszkolny Konkurs Kulinarny "Smaki wsi", nad którym patronat objął m.in. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Po trzech latach, rocznej przerwie spowodowanej pandemią i dwóch edycjach "online", do Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie ponownie przyjechali reprezentanci 18 drużyn ze szkół z całej Polski.

Obrazek w tresci

Tematem konkursu były były tym razem "Potrawy z ziemniaków na polskim stole". Wśród dań przygotowanych przez uczestników znalazły się takie smakowitości, jak m.in. zaguby podlaskie (ZSCKR Rudka), knedliki po żarnowiecku (ZSCKR Żarnowiec), pierogi żakowskie ze smażonymi ziemniakami (ZSCKR Jabłoń), psiocha z sosem z boczniaków czy kartoflak po mazursku w towarzystwie pudru z grzybów (ZSG-S Olsztyn). Z kolei reprezentantki karolewskiej szkoły przygotowały mazurskie farszynki i ziemniaczane... muffinki.

Obrazek w tresci

Obrazek w tresci

Efekty pracy oceniały kulinarne autorytety: Ireneusz Koniuszek - szef kuchni z Hotelu Zamek w Rynie, Dariusz Baryga - szef kuchni w Tawernie DeZeTa w Wilkasach oraz Wojciech Kaczorowski - właściciel Karczmy "Berta" w Świętej Lipce.

Decyzją Jury:
I miejsce- złotą patelnię- otrzymała drużyna z ZSCKR w Kamieniu Małym za potrawę: pyzy ziemniaczane/ Beurre Blanc z maślanką/ Arancini/ Olej koperkowy/ sianko z ziemniaka

Obrazek w tresci

Obrazek w tresci

II miejsce- srebrną patelnię- otrzymała drużyna z ZSCKR w Brzostowie za potrawę: flambirowana polędwiczka wieprzowa/ pyra z ogniska pod kremowym gzikiem/ chips z pyrczoka/ sos jagodowy/ maślany groszek cukrowy/ sianko z pora

III miejsce- brązową patelnię- otrzymała drużyna z ZSCKR w Siennicy Różanej za potrawę: roladki ziemniaczane z pieczarkami i dipem czosnkowym

Dodatkowo przyznano:

IV miejsce- ZSCKR w Jabłoniu za potrawę: pierogi żakowskie ze smażonymi ziemniakami i surówką z buraków

V miejsce - ZSCKR w Swarożynie za potrawę: ziemniaki hasselback oprószone serem bursztyn z karmelizowanymi buraczkami i marchewką oraz prażonymi płatkami migdałów z dodatkiem czosnkowego creme fraiche.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5