Fasolka w pikantnym sosie z frankfurterkami

2016-05-12 15:07:12 (ost. akt: 2016-05-12 15:13:23)

Autor zdjęcia: Anna Czech

Byłam na spotkaniu w Tajemnicy Poliszynela, gdzie rozmawialiśmy o wegetarianizmie z okazji Tygodnia Wegetarianizmu. Dyskusja z weganami i wegetarianami oraz dietetyczką Dorotą Jesiołowską, zainspirowała mnie do włączenia w dietę warzyw strączkowych.
Na wczorajszych zakupach nabyłam dwie garści fasoli drobnej (koszt ok. 2-3zł). Po konsultacji z mężem wygrała fasolka po a`la bretońsku, a jutro zupa fasolowa. Obie potrawy na ostro.

Składniki:

garść fasoli drobnej
dwie łyżeczki przecieru pomidorowego
jedna cebula
po pół papryki żółtej, zielonej i czerwonej
4 frankfurterki lub pętko innej kiełbasy
odrobina wody
pieprz
sól
chilli
zioła prowansalskie

Wykonanie:

Fasolę moczę przez noc, zmieniam wodę i gotuję do miękkości. Kiełbaski kroję w krążki o grubości 0.5 cm i rumienię na patelni bez dodatku tłuszczu, bo wytopi się on z mięsa. Cebulę kroję w krążki, papryki w paski i smażę razem z kiełbaskami.

Dodaję ugotowaną i odcedzoną fasolę oraz 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Podlewam 1/4 szklanki przegotowanej wody i doprawiam solą, pieprzem, ziołami i chilli. Podaję z chlebem. Smacznego!



Wszystkie przepisy pochodzą z bloga NieNaŻarty

Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij


2001-2021 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, GRUPA WM Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5