Niebiański mus czekoladowy
2015-09-04 13:29:57(ost. akt: 2015-09-04 13:37:28)
Kolejny już raz swoje pomysły na łamach WT prezentuje moja znajoma, dla której pichcenie to prawdziwa pasja. Zapraszam do testowania kolejnych przepisów Michaliny i wciąż czekam na Wasze pomysły. (Monika Kacprzak)
Niezbędnik: 1 kubek śmietanki kremówki 30% (może być 36%) — ok. 200 ml, 1 tabliczka czekolady (Waszej ulubionej), 2 łyżeczki cukru (jeśli wybierzecie gorzką czekoladę), 1 łyżeczka masła (nie jest konieczne)
Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Można dodać do niej odrobinę masła. Pamiętajcie aby miska, w której znajduje się czekolada, nie dotykała wrzątku, który jest w garnku — wtedy czekolada ładnie się rozpuści i nie będziecie musieli jej mocno pilnować.
Śmietanę ubijamy na sztywno — jeśli wybraliście mleczną czekoladę nie musicie słodzić bitej śmietany. Odkładamy dwie łyżki śmietany do dekoracji. Gdy czekolada się rozpuści zostawiamy ją do przestygnięcia — ma być letnia. Stopniowo wlewamy czekoladę do ubitej śmietany ciągle mieszając (łyżką! mikser może zrujnować cudowną piankę). Mus przekładamy do małych szklanek lub miseczek i odstawiamy do lodówki, żeby się schłodził (ok. 1,5 godziny). Przed podaniem dekorujemy resztką ubitej śmietany, posypujemy startą czekoladą, cynamonem albo innymi ulubionymi dodatkami.
(mk)
Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Można dodać do niej odrobinę masła. Pamiętajcie aby miska, w której znajduje się czekolada, nie dotykała wrzątku, który jest w garnku — wtedy czekolada ładnie się rozpuści i nie będziecie musieli jej mocno pilnować.
Śmietanę ubijamy na sztywno — jeśli wybraliście mleczną czekoladę nie musicie słodzić bitej śmietany. Odkładamy dwie łyżki śmietany do dekoracji. Gdy czekolada się rozpuści zostawiamy ją do przestygnięcia — ma być letnia. Stopniowo wlewamy czekoladę do ubitej śmietany ciągle mieszając (łyżką! mikser może zrujnować cudowną piankę). Mus przekładamy do małych szklanek lub miseczek i odstawiamy do lodówki, żeby się schłodził (ok. 1,5 godziny). Przed podaniem dekorujemy resztką ubitej śmietany, posypujemy startą czekoladą, cynamonem albo innymi ulubionymi dodatkami.
(mk)
Czytaj e-wydanie
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez