Niebiański mus czekoladowy

2015-09-04 13:29:57(ost. akt: 2015-09-04 13:37:28)

Autor zdjęcia: Michalina Sroczyńska

Kolejny już raz swoje pomysły na łamach WT prezentuje moja znajoma, dla której pichcenie to prawdziwa pasja. Zapraszam do testowania kolejnych przepisów Michaliny i wciąż czekam na Wasze pomysły. (Monika Kacprzak)
Niezbędnik: 1 kubek śmietanki kremówki 30% (może być 36%) — ok. 200 ml, 1 tabliczka czekolady (Waszej ulubionej), 2 łyżeczki cukru (jeśli wybierzecie gorzką czekoladę), 1 łyżeczka masła (nie jest konieczne)

Wykonanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Można dodać do niej odrobinę masła. Pamiętajcie aby miska, w której znajduje się czekolada, nie dotykała wrzątku, który jest w garnku — wtedy czekolada ładnie się rozpuści i nie będziecie musieli jej mocno pilnować.
Śmietanę ubijamy na sztywno — jeśli wybraliście mleczną czekoladę nie musicie słodzić bitej śmietany. Odkładamy dwie łyżki śmietany do dekoracji. Gdy czekolada się rozpuści zostawiamy ją do przestygnięcia — ma być letnia. Stopniowo wlewamy czekoladę do ubitej śmietany ciągle mieszając (łyżką! mikser może zrujnować cudowną piankę). Mus przekładamy do małych szklanek lub miseczek i odstawiamy do lodówki, żeby się schłodził (ok. 1,5 godziny). Przed podaniem dekorujemy resztką ubitej śmietany, posypujemy startą czekoladą, cynamonem albo innymi ulubionymi dodatkami.
(mk)


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5