Wielkanocne ciasto drożdżowe
2016-03-24 16:11:06(ost. akt: 2016-03-24 09:27:17)
W Środowiskowym Domu Samopomocy w Szczepkowie Borowym uczestnicy pieką ciasto drożdżowe według starodawnego przepisu.
Składniki:
1 kg. maki
1 szklanka cukru
5 żółtek + 1 całe jajo
10 dkg. drożdzy
3 łyżki oleju
2 opakowania cukru waniliowego
pół litra mleka
1 margaryna "kasia" lub masło
1 kg. maki
1 szklanka cukru
5 żółtek + 1 całe jajo
10 dkg. drożdzy
3 łyżki oleju
2 opakowania cukru waniliowego
pół litra mleka
1 margaryna "kasia" lub masło
Wykonanie:
Mleko należy podgrzać, odlać pół szklanki do zaczynu, w resztę mleka włożyć masło lub margarynę i rozpuścić. Jaja rozrobić z cukrem.
Mleko należy podgrzać, odlać pół szklanki do zaczynu, w resztę mleka włożyć masło lub margarynę i rozpuścić. Jaja rozrobić z cukrem.
Następnie należy wykonać zaczyn, do którego używamy pół szklanki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i drożdże. Podane składniki mieszamy z mlekiem i odstawiamy do wyrośnięcia.
W między czasie wysypujemy mąkę do miski, dodajemy do niej szczyptę soli, mleko z tłuszczem, jaja ubite z cukrem a na koniec rozrobione i wyrośnięte drożdże.
Można dodać również rodzynki. Ciasto dokładnie wyrabiemy, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy je ścierką.
Można dodać również rodzynki. Ciasto dokładnie wyrabiemy, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy je ścierką.
Kiedy ciasto rośnie wykonujemy kruszonkę, do której używamy 1 szklanki mąki, 1/3 kostki masła, cukier waniliowy oraz nipełną szklankę cukru. Wszystkie składniki zagniatamy.
Wyrośnięte ciasto drożdzowe wkładamy na dużą blachę, lub na 2 mniejsze, wąskie blaszki, smarujemy je białkiem z jajek i na chwilę zastawiamy do wyrośnięcia.
Następnie ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok 40 minut.
Smacznego!
Marzena Szmitkowska
Smacznego!
Marzena Szmitkowska
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez