Mortęgi niepodległościowe i świętomarcińskie

2016-11-13 13:50:02 (ost. akt: 2016-11-13 14:25:34)

Autor zdjęcia: Stanisław R. Ulatowski

Pałac w Mortęgach był miejscem imprezy „Na świętego Marcina Gęsina”, która powiązana była z Narodowym Dniem Niepodległości.
Otwarcie imprezy zapoczątkował orszak lubawskiej grupy rycerskiej ze świętym Marcinem na białym koniu, a oficjalnego otwarcia świętomarcińskiej imprezy dokonali Alina i Jan Szynakowie, którzy odrestaurowali i rozbudowali dawną posiadłość rodziny Mortęskich.

Jak sama nazwa mówiła — „Na świętego Marcina Gęsina”, na miejscu odbywały się konkursy kulinarne i degustacje, które przygotowało Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi przy sponsoringu Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego.

Tego dnia parkingi na terenie kompleksu pałacowego i poza nim zapełnione były samochodami z różnych województw. Chętni mieli okazję zwiedzić pomieszczenia pałacowe i skosztować tradycyjnych soków owocowych, cydrów i piw prosto z Wilna. Czynne były kramy z przysmakami regionalnymi oraz rękodziełem artystycznym. ul


2001-2021 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, GRUPA WM Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5