Gastronomia i sklepy spożywcze pod okiem Sanepidu. Sporo uchybień i mandaty
2015-08-25 15:23:42(ost. akt: 2015-08-25 15:42:54)
W ostatnich tygodniach, podczas intensywnego upału, iławski Sanepid przeprowadzał kontrole w punktach gastronomicznych sezonowych i w sklepach spożywczych na terenie powiatu iławskiego. Chodziło głównie o przechowywania produktów wysokiego ryzyka, ale nie tylko
— Kontrole sanitarne w zakładach żywnościowo-żywieniowych, przeprowadzane są w oparciu o opracowane roczne harmonogramy kontroli, a poza planem zdarzają się kontrole interwencyjne (RASFF, RAPEX, interwencje konsumentów) - poinformowała Jolanta Labiś, powiatowy inspektor sanitarny PPIS w Iławie. — Podczas kontroli sanitarnych oceniane są m.in. warunki przechowywania żywności (szczególnie nietrwałej mikrobiologicznie), segregacja asortymentowa magazynowanego i eksponowanego towaru, terminy przydatności do spożycia/daty minimalnej trwałości wprowadzanych do obrotu oraz wykorzystywanych w produkcji środków spożywczych, stan higieniczno-sanitarny oraz techniczny.
Czy podczas wakacji ujawniono jakieś uchybienia w kwestii zachowania czystości, jeśli tak to jakie?
— Przeprowadzone w okresie wakacji kontrole sanitarne wykazały następujące nieprawidłowości higieniczno-sanitarne, za które przedsiębiorców ukarano mandatami:
• przechowywanie środków spożywczych w warunkach niezgodnych z zaleceniami producentów (np.: zalecana przez producenta temperaturze od 0-80, stwierdzona w urządzeniu chłodniczym +160);
• wykorzystywanie do produkcji środków spożywczych bez oznakowania, co utrudnia jego identyfikowalność w odniesieniu do producenta i/lub dystrybutora;
• wprowadzanie do obrotu artykułów spożywczych po terminie przydatności do spożycia/dacie minimalnej trwałości;
• brak asortymentowej segregacji w urządzeniach chłodniczych;
• wykorzystanie pomieszczeń i stanowisk pracy niezgodnie z przeznaczeniem; narażenie żywności na wtórne zanieczyszczenie, a tym samym konsumentów na zakażenie.
• niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, urządzeń, wyposażenia; niesystematycznie i niedokładnie realizowane prace porządkowe;
• brak aktualnej dokumentacji potwierdzającej odpowiedni stan zdrowia zatrudnionych pracowników pracujących w kontakcie z żywnością
• brak wyposażenia do higienicznego mycia i suszenia rąk przy umywalkach.
— Przeprowadzone w okresie wakacji kontrole sanitarne wykazały następujące nieprawidłowości higieniczno-sanitarne, za które przedsiębiorców ukarano mandatami:
• przechowywanie środków spożywczych w warunkach niezgodnych z zaleceniami producentów (np.: zalecana przez producenta temperaturze od 0-80, stwierdzona w urządzeniu chłodniczym +160);
• wykorzystywanie do produkcji środków spożywczych bez oznakowania, co utrudnia jego identyfikowalność w odniesieniu do producenta i/lub dystrybutora;
• wprowadzanie do obrotu artykułów spożywczych po terminie przydatności do spożycia/dacie minimalnej trwałości;
• brak asortymentowej segregacji w urządzeniach chłodniczych;
• wykorzystanie pomieszczeń i stanowisk pracy niezgodnie z przeznaczeniem; narażenie żywności na wtórne zanieczyszczenie, a tym samym konsumentów na zakażenie.
• niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, urządzeń, wyposażenia; niesystematycznie i niedokładnie realizowane prace porządkowe;
• brak aktualnej dokumentacji potwierdzającej odpowiedni stan zdrowia zatrudnionych pracowników pracujących w kontakcie z żywnością
• brak wyposażenia do higienicznego mycia i suszenia rąk przy umywalkach.
Z czym jest największy problem jest w powiecie iławskim?
— Bezpieczeństwo żywności wymaga zorganizowania odpowiednich warunków magazynowania, sprzedaży, produkcji i dystrybucji, ale też ciągłego nadzoru i zaangażowania, w celu spełnienia obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, a tym samym zapewnienia bezpieczeństwa konsumentów. Tymczasem powtarzającym się problemem w kwestii bezpieczeństwa żywności, nie tylko na terenie powiatu iławskiego, jest brak świadomości z zakresu zagrożeń zarówno zatrudnianych pracowników, jak również wielokrotnie samych przedsiębiorców - właścicieli zakładów żywnościowo - żywieniowych.
— Bezpieczeństwo żywności wymaga zorganizowania odpowiednich warunków magazynowania, sprzedaży, produkcji i dystrybucji, ale też ciągłego nadzoru i zaangażowania, w celu spełnienia obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, a tym samym zapewnienia bezpieczeństwa konsumentów. Tymczasem powtarzającym się problemem w kwestii bezpieczeństwa żywności, nie tylko na terenie powiatu iławskiego, jest brak świadomości z zakresu zagrożeń zarówno zatrudnianych pracowników, jak również wielokrotnie samych przedsiębiorców - właścicieli zakładów żywnościowo - żywieniowych.
Czy wpłynęły jakieś skargi do Sanepidu związane z tego typu uchybieniami?
— W okresie tegorocznych wakacji do Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Iławie wpłynęła jedna interwencja dotycząca wprowadzania do obrotu artykułów spożywczych po terminie przydatności do spożycia. Przeprowadzona kontrola sanitarna potwierdziła przekazane informacje; żywność przeterminowaną polecono wycofać ze sprzedaży w trybie natychmiastowym, właściciela ukarano mandatem karnym.
— W okresie tegorocznych wakacji do Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Iławie wpłynęła jedna interwencja dotycząca wprowadzania do obrotu artykułów spożywczych po terminie przydatności do spożycia. Przeprowadzona kontrola sanitarna potwierdziła przekazane informacje; żywność przeterminowaną polecono wycofać ze sprzedaży w trybie natychmiastowym, właściciela ukarano mandatem karnym.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez