"Trzymaj formę" - uczniowie w powiecie iławskim już wiedzą jak to robić

2015-08-23 10:00:00(ost. akt: 2015-08-22 22:24:17)
Rodzice chcą, by w szkołach sprzedawano zdrową żywność

Rodzice chcą, by w szkołach sprzedawano zdrową żywność

Autor zdjęcia: DB

W dziewięciu szkołach podstawowych i w ośmiu gimnazjach z powiatu iławskiego realizowany był program edukacyjny "Trzymaj formę". Uświadamiał on uczniom, rodzicom i nauczycielom, jak ważne jest żywienie i aktywność fizyczna.
Program realizowany był w podstawówkach w Suszu, Babiętach, Piotrkowie, Lubnowych, Franciszkowie, Goryniu, Kisielicach, Kazanicach, w Iławie w SP nr 4, w Samorządowym Gimnazjum nr 2 w Iławie, Zespole Placówek Szkolno-Wychowawczych w Iławie, w Kazanicach, Prątnicy, Ząbrowie, Dobrzykach i Kisielicach, Zalewie. Nauczyciele i pedagodzy szkolni przeszkoleni zostali przez pracowników Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Iławie. Program realizowany był w roku szkolnym 2014/15 i była to już IX edycja. Miał na celu propagowanie racjonalnego żywienia i aktywności fizycznej wśród uczniów i rodziców. 


W trzech szkołach, tj. w Szkole Podstawowej we Franciszkowie, Goryniu i Zespole Szkół w Kazanicach nauczyciele wraz z uczniami realizowali własne projekty uwzględniające tematykę programu, w pozostałych szkołach podejmowali różne działania na te tematy. 
W szczególności uświadamiali znaczenie spożywania zbilansowanej diety, czyli prawidłowo jakościowo i ilościowo skomponowanej diety oraz znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia. Propagowane były również m. in. wybrane elementy edukacji konsumenckiej, znakowanie produktów wartością odżywczą (GDA), uczniowie zdobywali umiejętność czytania i rozumienia etykiet środków spożywczych.

W ramach programu prowadzono: 

• przyrządzanie potraw: sałatek, surówek, kanapek itp.- w 11 szkołach

• układanie jadłospisów zgodnie z zasadami zbilansowanej diety – w 10 szkołach,

• dni zdrowego jedzenia wybranego produktu – w 7 szkołach,

• nauka obliczania BMI- w 8 szkołach,

• ocenę własnej aktywności fizycznej i stylu życia -w 9,

• zajęcia, pokazy, instruktaże ruchowe, ćwiczenia gimnastyczne poza lekcjami w-f – w 5 szkołach,

• biegi uliczne, zawody sportowe, mecze - w 9 szkołach,

• zajęcia taneczne, aerobiku itp. - w 3 szkołach,

• rajdy rowerowe lub piesze – w 9 szkołach,

• wyjazdy na basen – w 8 szkołach,

• wykłady, prelekcje, pogadanki, debaty prozdrowotne – w 9 szkołach, 

• spotkanie ze specjalistami, ekspertami – w 3 szkołach,

• ekspozycje, wystawy – w 6 szkołach,

• wykonywanie prezentacji multimedialnych, inscenizacji - w 8 szkołach,

• konkursy (wiedzy i/lub plastyczne)- w 11 szkołach

• odczytywanie i rozumienie etykiet produktów spożywczych – w 9 szkołach,

• organizacja punktów/stoisk informacyjno-edukacyjnych – w 1 szkole


We wszystkich szkołach zaobserwowano pozytywne zmiany w: 

•• sklepikach szkolnych: asortyment został wzbogacony o kanapki, świeże lub suszone owoce lub warzywa, produkty 
 mleczne, soki owocowe, wodę mineralną, orzeszki, nasiona, 
•• stołówkach szkolnych:
 asortyment został wzbogacony o świeże owoce lub warzywa, produkty mleczne, soki 
 owocowe, ciepłe napoje.
Program będzie kontynuowany w przyszłym roku szkolnym w dotychczasowych oraz nowych szkołach.


Iwona Marchlewska, 
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Iławie 


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5