"Trzymaj formę" - uczniowie w powiecie iławskim już wiedzą jak to robić
2015-08-23 10:00:00(ost. akt: 2015-08-22 22:24:17)
W dziewięciu szkołach podstawowych i w ośmiu gimnazjach z powiatu iławskiego realizowany był program edukacyjny "Trzymaj formę". Uświadamiał on uczniom, rodzicom i nauczycielom, jak ważne jest żywienie i aktywność fizyczna.
Program realizowany był w podstawówkach w Suszu, Babiętach, Piotrkowie, Lubnowych, Franciszkowie, Goryniu, Kisielicach, Kazanicach, w Iławie w SP nr 4, w Samorządowym Gimnazjum nr 2 w Iławie, Zespole Placówek Szkolno-Wychowawczych w Iławie, w Kazanicach, Prątnicy, Ząbrowie, Dobrzykach i Kisielicach, Zalewie. Nauczyciele i pedagodzy szkolni przeszkoleni zostali przez pracowników Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Iławie. Program realizowany był w roku szkolnym 2014/15 i była to już IX edycja. Miał na celu propagowanie racjonalnego żywienia i aktywności fizycznej wśród uczniów i rodziców.
W trzech szkołach, tj. w Szkole Podstawowej we Franciszkowie, Goryniu i Zespole Szkół w Kazanicach nauczyciele wraz z uczniami realizowali własne projekty uwzględniające tematykę programu, w pozostałych szkołach podejmowali różne działania na te tematy.
W szczególności uświadamiali znaczenie spożywania zbilansowanej diety, czyli prawidłowo jakościowo i ilościowo skomponowanej diety oraz znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia. Propagowane były również m. in. wybrane elementy edukacji konsumenckiej, znakowanie produktów wartością odżywczą (GDA), uczniowie zdobywali umiejętność czytania i rozumienia etykiet środków spożywczych.
W ramach programu prowadzono:
• przyrządzanie potraw: sałatek, surówek, kanapek itp.- w 11 szkołach
• układanie jadłospisów zgodnie z zasadami zbilansowanej diety – w 10 szkołach,
• dni zdrowego jedzenia wybranego produktu – w 7 szkołach,
• nauka obliczania BMI- w 8 szkołach,
• ocenę własnej aktywności fizycznej i stylu życia -w 9,
• zajęcia, pokazy, instruktaże ruchowe, ćwiczenia gimnastyczne poza lekcjami w-f – w 5 szkołach,
• biegi uliczne, zawody sportowe, mecze - w 9 szkołach,
• zajęcia taneczne, aerobiku itp. - w 3 szkołach,
• rajdy rowerowe lub piesze – w 9 szkołach,
• wyjazdy na basen – w 8 szkołach,
• wykłady, prelekcje, pogadanki, debaty prozdrowotne – w 9 szkołach,
• spotkanie ze specjalistami, ekspertami – w 3 szkołach,
• ekspozycje, wystawy – w 6 szkołach,
• wykonywanie prezentacji multimedialnych, inscenizacji - w 8 szkołach,
• konkursy (wiedzy i/lub plastyczne)- w 11 szkołach
• odczytywanie i rozumienie etykiet produktów spożywczych – w 9 szkołach,
• organizacja punktów/stoisk informacyjno-edukacyjnych – w 1 szkole
• przyrządzanie potraw: sałatek, surówek, kanapek itp.- w 11 szkołach
• układanie jadłospisów zgodnie z zasadami zbilansowanej diety – w 10 szkołach,
• dni zdrowego jedzenia wybranego produktu – w 7 szkołach,
• nauka obliczania BMI- w 8 szkołach,
• ocenę własnej aktywności fizycznej i stylu życia -w 9,
• zajęcia, pokazy, instruktaże ruchowe, ćwiczenia gimnastyczne poza lekcjami w-f – w 5 szkołach,
• biegi uliczne, zawody sportowe, mecze - w 9 szkołach,
• zajęcia taneczne, aerobiku itp. - w 3 szkołach,
• rajdy rowerowe lub piesze – w 9 szkołach,
• wyjazdy na basen – w 8 szkołach,
• wykłady, prelekcje, pogadanki, debaty prozdrowotne – w 9 szkołach,
• spotkanie ze specjalistami, ekspertami – w 3 szkołach,
• ekspozycje, wystawy – w 6 szkołach,
• wykonywanie prezentacji multimedialnych, inscenizacji - w 8 szkołach,
• konkursy (wiedzy i/lub plastyczne)- w 11 szkołach
• odczytywanie i rozumienie etykiet produktów spożywczych – w 9 szkołach,
• organizacja punktów/stoisk informacyjno-edukacyjnych – w 1 szkole
We wszystkich szkołach zaobserwowano pozytywne zmiany w:
•• sklepikach szkolnych: asortyment został wzbogacony o kanapki, świeże lub suszone owoce lub warzywa, produkty mleczne, soki owocowe, wodę mineralną, orzeszki, nasiona, •• stołówkach szkolnych: asortyment został wzbogacony o świeże owoce lub warzywa, produkty mleczne, soki owocowe, ciepłe napoje. Program będzie kontynuowany w przyszłym roku szkolnym w dotychczasowych oraz nowych szkołach.
•• sklepikach szkolnych: asortyment został wzbogacony o kanapki, świeże lub suszone owoce lub warzywa, produkty mleczne, soki owocowe, wodę mineralną, orzeszki, nasiona, •• stołówkach szkolnych: asortyment został wzbogacony o świeże owoce lub warzywa, produkty mleczne, soki owocowe, ciepłe napoje. Program będzie kontynuowany w przyszłym roku szkolnym w dotychczasowych oraz nowych szkołach.
Iwona Marchlewska,
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Iławie
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez