Pstrąg królował podczas Święta Ryby w Iławie
2015-07-12 14:10:55(ost. akt: 2015-07-13 13:45:57)
Święto Ryby w Iławie ma już swoją kilkuletnią tradycję i mieszkańcy zdążyli je polubić, o czym niewątpliwie świadczyła wczorajsza frekwencja. Królem sobotniego święta był pstrąg, którego na różne sposoby przyrządzali kucharze z warmińsko-mazurskich restauracji. Drugą konkurencją było ugotowanie najlepszej zupy rybnej pt. "Warmińsko-Mazurski Kociołek Rybny", którą wygrało Koło Gospodyń Wiejskich w Kałdunach.
Kilkanaście stoisk z pysznościami regionalnymi przyciągnęły mieszkańców miasta, okolic oraz turystów. Chętnych na posmakowanie świeżo usmażonego karpia z naszych jezior nie brakowało, a tę atrakcję zapewniło Gospodarstwo Rybackie w Iławie, które poza karpiem za symboliczne kilka złotych oferowało też węgierską zupę rybną. I przy tym stoisku kolejka chętnych wciąż była długa. Festiwalowi kulinarnemu towarzyszyły prezentacje firm przetwórstwa rybnego, gospodarstw rybackich oraz kiermasze produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle".
Ryński Młyn był bezkonkurencyjny
Oba konkursy kulinarne, których byliśmy świadkami, były oceniane przez jury pod przewodnictwem znawcy i miłośnika polskiej kuchni dr Grzegorza Russaka. Konkurs dla restauratorów "Na najlepszą potrawę z pstrąga" wygrał Gościniec "Ryński Młyn", którego kucharze przygotowali pstrąga w szczawiu z racuchami ziemniaczanymi, żurawiną i fasolką szparagową. Drugie miejsce zajęła Karczma "Nad Sandelą" z Lubawy, której prace kuchni nadzorował sam właściciel Wiesław Mergalski. Karczma zaproponowała pstrąga z boczkiem, porem i botwinką. Według jury na trzecie miejsce zasłużyła Firma Gastronomiczna "Kry-Stan", która przyrządziła kiszonkę z pstrąga zapiekaną z borowikami i szynką.
Oba konkursy kulinarne, których byliśmy świadkami, były oceniane przez jury pod przewodnictwem znawcy i miłośnika polskiej kuchni dr Grzegorza Russaka. Konkurs dla restauratorów "Na najlepszą potrawę z pstrąga" wygrał Gościniec "Ryński Młyn", którego kucharze przygotowali pstrąga w szczawiu z racuchami ziemniaczanymi, żurawiną i fasolką szparagową. Drugie miejsce zajęła Karczma "Nad Sandelą" z Lubawy, której prace kuchni nadzorował sam właściciel Wiesław Mergalski. Karczma zaproponowała pstrąga z boczkiem, porem i botwinką. Według jury na trzecie miejsce zasłużyła Firma Gastronomiczna "Kry-Stan", która przyrządziła kiszonkę z pstrąga zapiekaną z borowikami i szynką.
Linianka z Kałdun najlepsza
W konkursie gotowania zupy rybnej dla amatorów pt. "Warmińsko-Mazurski Kociołek Rybny" brały udział cztery drużyny, w tym aż dwie z powiatu iławskiego. Według jury najlepszą zupę rybną "Liniankę" ugotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Kałdun (gmina Iława), które zajęły pierwsze miejsce. Drugie miejsce i zupa "Rybaśka" przypadło Gospodarstwu Rybackiemu Koszlewy. Trzecie miejsce zaś zajęło Stowarzyszenie Wierzba - gmina Elbląg za przygotowanie zupy "Rybi pląs".
m.rogatty@gazetaolsztynska.pl
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez