Ekspresy i sposoby przygotowywania kawy – gdy liczy się czas

2020-10-22 13:48:53(ost. akt: 2020-10-22 15:01:25)   Artykuł sponsorowany
Prawdopodobnie wiele osób spotkało się z sytuacją, kiedy pijąc poranną kawę miało uczucie, że traci cenny czas. W następstwie tego pojawiały się pytania, typu: czy mam wystarczająco czasu, aby cieszyć się kawą; czy poranny rytuał picia kawy nie zajmuje mi zbyt wiele czasu; jaki jest najszybszy sposób przygotowania filiżanki dobrej kawy?
Ten artykuł jest właśnie dla takich osób. Staramy się w nim przedstawić argumenty i wyjaśnić, jak różne sposoby parzenia i technologie ekspresów korelują z czasem. Krótko mówiąc, jaki jest najszybszy sposób na przygotowanie dobrej kawy?

Ekspresy do kawy – połączenie jakości i szybkości

Przekonanie, że nie można szybko przyrządzić dobrej kawy, już nie jest aktualne. Ekspresy do kawy wciąż są udoskonalane, zajmują coraz mniej miejsca i są coraz cichsze. No i oczywiście – coraz szybciej przygotowują porcję (albo nawet dwie jednocześnie) pysznej kawy, różnych rodzajów. W sumie, to nawet nie tylko kawy, ale także herbaty i gorącej czekolady, ale ponieważ jest to temat na oddzielny artykuł, w tym zajmiemy się tylko kawą i czasem.

Czas przygotowywania kawowego napoju przez ekspres zależy między innymi od tego, jaką kawę się w nim stosuje – ziarnistą, mieloną, w kapsułkach, saszetkach czy tabletkach. Oczywiście, nie jest to jest to jedyne kryterium, bo model, rok produkcji czy nawet producent również mają wpływ na ten czynnik. Jednak różnice między nimi będą takie, jak między koszulą z trzema guzikami do zapięcia więcej lub mniej.

Do tego dochodzą jeszcze gusta użytkowników, którzy mogą przygotowywać różne kawy, np. podwójne espresso lub kawa z mlekiem wymaga trochę więcej czasu, niż standardowe espresso. Ale także i tutaj te różnice w czasie będą niewielkie. Na zrobienie cappuccino, nowoczesny ekspres potrzebuje mniej więcej tyle czasu, ile zajmuje założenie bardziej skomplikowanych butów.

Łatwa obsługa i dobra jakość – kapsułkowe, tabletkowe i saszetkowe ekspresy do kawy

Mówiąc o ekspresach do kawy przez pryzmat czasu, nie można zapomnieć o urządzeniach na kapsułki, saszetki czy tabletki. Na przykład ekspres saszetkowy może przygotować dwie kawy czarne jednocześnie w mniej niż w minutę. Wystarczy włożyć do niego jedną lub dwie saszetki, przycisnąć przycisk i poczekać, aż aromatyczna kawa spłynie do filiżanki. Potem tylko wyrzuca się zużytą saszetkę i już. Warto tylko pamiętać o tym, aby saszetki trzymać w suchym i ciemnym miejscu, aby jak najdłużej zachowały odpowiednie właściwości smakowe.
Ekspresy na tabletki to najczęściej ekspresy kolbowe na kawę mieloną. Tabletki E.S.E. (ang. Easy Serving Espresso) są higieniczną i wymagającą mniej zabiegów alternatywą dla kawy mielonej. Zawierają odpowiednią ilość kawy i są w „opakowaniu“, więc unika się bałaganu związanego z fusami. Po zaparzeniu kawy wystarczy tylko wyrzucić tabletkę. Kawę tę, podobnie jak i w przypadku saszetek, należy odpowienio przechowywać, aby nie nawilgła oraz zachowała odpowiedni smak i aromat.
Jeszcze jeden ekspres, który jest bardzo popularny wśród miłośników dobrej i różnorodnej kawy – ekspres kapsułkowy. Działa on wyjątkowo szybko, a do tego wymaga chyba najmniej uwagi. Aby przygotować kawowy napój, wystarczy włożyć kapsułkę do urządzenia (bez odkrywania jej) i przycisnąć przycisk. Po przygotowaniu kilku kaw, wystarczy opróżnić pojemnik na zużyte kapsułki. Pewnie wielu uważa, że kawy z kapsułki nie można nawet porównywać z kawą świeżo zmieloną, ale prawda jest taka, że w kapsułkach zanjduje się kawa mielona tylko najwyższej jakości i natychmiast po paleniu i zmieleniu hermetycznie pakowana, dla zachowania jej właściwości, co często jest lepsze od kawy ziarnistej wątpliwej jakości i nieświeżej (czasami upływa nawet tydzień od momentu palenia do zapakowania ziaren). Dodatkową zaletą kapsułek jest ich duża różnorodność. Można wybierać kawy z mlekiem, jak i o wielu, często nawet egzotycznych smakach. Jest to więc dobry wybór dla ceniących jakość, szybkość i różnorodność.

Czysty ekspres – szybka kawa dobrej jakości
Za szybko i dobrze przygotowaną kawę powinno się ekspresowi odwdzięczyć. Najlepszym sposobem na to jest dbanie o jego czystość. Ilość i rodzaj wymaganych czynności konserwacyjnych różni się w zależności od ekspresu. Dzielą się one na codzienne i okresowe. Na szczęście wiele ekspresów ma już obecnie automatyczne programy czyszczenia i płukania, więc pozostaje głównie opróżnianie tacki ociekowej oraz dbanie o to, aby w ekspresie zawsze była kawa ziarnista i woda, albo w szafce zapas kawy w saszetkach lub kapsułkach. Każego dnia warto też przeczyścić wylewkę oraz przepłukać system mleka.
Higiena jest bardzo ważna, ponieważ tylko czysty ekspres przygotuje kawę najwyższej jakości. W większości ekspresów trzeba też wyjmować termoblok w celu jego umycia. Zależy to od ilości przygotowywanych kaw, ale przy użytku domowym zwykle jest to raz na trzy tygodnie. Warto też stosować w ekspresie filtr do wody, bo to go chroni przed gromadzeniem się osadów z wody w systemie i polepsza smak kawy. Jeśli nie stosuje się filtra, trzeba będzie częściej przeprowadzać proces odkamieniania. Ekspres najczęściej sam informuje o konieczności przeprowadzenia różnych procedur konserwacyjnych. Warto jeszcze dodać, że do tych czynności wykorzystuje się środki tylko i wyłącznie przeznaczone do ekspresów do kawy. Użycie jakichś uniwersalnych detergentów może zepsuć smak kawy, a nawet uszkodzić ekspres.
Obecnie, filiżanka aromatycznej kawy zawsze może być pod ręką - dosłownie za jednym przyciskiem. Najnowsze ekspresy do kawy są projektowane tak, aby były jak najprostsze w obsłudze i czyszczeniu, a konsument mógł skupić się wyłącznie na doświadczaniu przyjemności picia kawy. Oczywiście, dla wielu czas przygotowania kawy jest ważny, ale warto też brać pod uwagę indywidualne potrzeby i tę przyjemność, którą odczuwa każdy miłośnik kawy.

2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B