Smalec i konfitura podbiły kubki smakowe jurorów
2016-12-13 13:42:19(ost. akt: 2023-11-06 20:58:55)
W sobotę, 10 grudnia, w Olsztynie rozegrano regionalny finał XI edycji Konkursu Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na Stołach Europy. Produkty Sławy Tarasiewicz i Lucyny Goik zdobyły pierwsza miejsca.
Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko- mazurskiego i opublikowanie ich w specjalnej broszurze. Jest to też świetna promocja produktów i potraw specyficznych dla dziedzictwa naszego regionu. Konkurs został rozegrany w dwóch kategoriach: produkty regionalne i potrawy regionalne. Produkty zostały podzielone na podkategorie. Do konkursu zgłoszono 88 produktów i 28 potraw.
Do finału w Olsztynie (po wygranych wcześniej rozgrywkach subregionalnych) zakwalifikowane zostały produkty Sławy Tarasiewicz z Trzech Świerków i Lucyny Goik z Łysogóry. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego Sława Tarasiewicz zdobyła pierwsze miejsce za produkt "Smalec niedźwiedzi" (podkategoria produkty i przetwory mięsne).
W kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego Lucyna Goik zdobyła pierwsze miejsce za produkt "Konfitura z dzikiej róży" (podkategoria przetwory owocowe i warzywne). W tej samej kategorii "Zimowa herbata romincka" Sławy Tarasiewicz zdobyła trzecie miejsce.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez