Przepis na czasie - jajecznica z kurkami

2015-07-21 08:15:47 (ost. akt: 2015-07-21 08:18:17)
W mazurskich lasach pojawiły się pierwsze kurki, sezon kurkowy uważam więc za rozpoczęty! Zapewniam, że nic nie smakuje lepiej na śniadanie niż jajecznica z kurkami na maśle - ale może też stanowić dobre danie na każdą inną porę dnia. Polecam, pychota!
Składniki:
Garść kurek, 4 jajka, 2 łyżki masła, 1 mała cebula, sól, pieprz i świeża natka pietruszki do posypania

Wykonanie:
Kurki umyć, osuszyć, większe pokroić, a mniejsze zostawić w całości. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i całość posolić (żeby cebula się nie spaliła). Cebulę zeszklić. Na podsmażoną cebulę dodać kurki i smażyć, aż cały sos z grzybów odparuje. W międzyczasie jajka wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem i dokładnie rozmieszać. Kiedy sok z grzybów odparuje, dodać jajka i podsmażać na średnim ogniu, aż jajka się zetną. Podawać od razu z dodatkiem natki pietruszki i świeżym chlebem z masłem. Smacznego!

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. [url=mailto:i.hrywna@gazetaolsztynska.pl] Pomogę: Igor Hrywna/url]

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: mazurskikuchcik

2001-2021 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, GRUPA WM Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5