„Sami Swoi” wyróżnieni na PGE Narodowym

2025-09-11 09:00:00(ost. akt: 2025-09-11 09:35:26)
KGW „Sami Swoi” w Miczułach zdobyło wyróżnienie za Mazurskie dziady z leśnym twistem

KGW „Sami Swoi” w Miczułach zdobyło wyróżnienie za Mazurskie dziady z leśnym twistem

Autor zdjęcia: KGW "Sami Swoi"

KGW „Sami Swoi” z Miczuł otrzymało wyróżnienie w III etapie Bitwy Regionów, który odbył się w Warszawie podczas III Festiwalu Polskiej Żywności na PGE Narodowym. W kulinarnym starciu udział wzięły najlepsze Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia z całej Polski.
Podczas tegorocznego finału uczestnicy nie tylko rywalizowali o najwyższe laury, ale również dzielili się pasją do gotowania i bogactwem lokalnych tradycji.

Wydarzenie zgromadziło tłumy odwiedzających, którzy mieli okazję spróbować wyjątkowych potraw i poznać kulturę kulinarną poszczególnych regionów Polski.

„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, który od lat promuje polskie dziedzictwo kulinarne, lokalne produkty i aktywność Kół Gospodyń Wiejskich.

W tegorocznej edycji, organizowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, do rywalizacji stanęły drużyny z każdego województwa.

Konkurs odbywał się w trzech etapach – od eliminacji regionalnych, poprzez półfinały wojewódzkie, aż po ogólnopolski finał w Warszawie.

Do decydującej rozgrywki zakwalifikowało się 16 Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotowały autorskie potrawy inspirowane tradycjami regionów.

Oto kilka faktów o tegorocznej edycji: udział wzięły 1843 KGW i stowarzyszenia, odbyło się 116 wydarzeń regionalnych, w konkursie wyłoniono 16 finałowych drużyn – po jednej z każdego województwa.

Tegoroczni zwycięzcy to:
I miejsce: KGW Zakocie „Wygodni Zakociacy” – Raki po polsku – derte koty
II miejsce: KGW w Węglinie – Nadziewana kaczka w zalewie miodowej
III miejsce: KGW „Otwarty Krąg” w Wygnanowie – Żur opoczyński

Jury, w składzie: Joanna Ochniak – ekspertka kulinarna i jurorka z wieloletnim doświadczeniem, Bartosz Peter – wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, trener i kapitan Narodowej Kadry Kucharzy oraz Jakub Steuermark – edukator kulinarny i promotor domowego gotowania, podkreśliło niezwykle wysoki poziom konkursu i trudność wyboru laureatów.

Ostatecznie przyznano także sześć wyróżnień dla:
KGW w Kluszkowcach – Wolno piecono królico noga w sosie z darów lasu z gałuskami i cyrwonom kapustom
KGW w Niesłabinie – Żur z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą
KGW w Toczyłowie – Kurczak z podlaskiej zagrody
KGW w Zdrojach – Zrolowana Biała Dama
KGW w Nasalach – Nasalska dzika zalewajka zajadana z pajdą swojskiego chleba
KGW „Sami Swoi” w Miczułach – Mazurskie dziady z leśnym twistem

Jesteśmy niesamowicie dumni, że jako KGW „Sami Swoi” z Miczuł mogliśmy reprezentować województwo warmińsko-mazurskie w ogólnopolskim finale Bitwy Regionów na PGE Narodowym! Zostaliśmy docenieni i przywozimy wyróżnienie!!! To była wyjątkowa kulinarna przygoda, pełna emocji, smaków i spotkań z ludźmi, którzy kochają tradycję tak samo jak my. Dziękujemy wszystkim: tym którzy nie wspierali, ale także tym, którzy trzymali za nas kciuki, wspierali nas dobrym słowem i byli z nami — choćby myślami! Szczególne podziękowania kierujemy do: Starostwo Powiatowe w Gołdapi - Powiat Gołdapski – za patronat i wsparcie, Piekarnia Tygrys Karol Szablak – za niezawodną pomoc, KGW „Nie Ma Mocnych” – za serce i solidarność, Pasieka Dziadka Ignacego oraz Łukasza Świerzbina – za miody pitne oraz smak, który inspiruje a także do wszystkich (Wy wiecie), którzy wspierali nas w kuluarach — Wasza obecność była dla nas bezcenna! To nie tylko konkurs — to wspólna historia, którą piszemy razem. Dziękujemy, że jesteście jej częścią! — czytamy na profilu Fb KGW„ Sami swoi” w Miczułach.
oprac.zyw


2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B