Na swoim. Wytrawne Porto w sercu Mazur

2022-06-13 12:31:33(ost. akt: 2022-06-13 12:35:26)
Kompleks gastronomiczno-hotelarski Porto nad Kanałem Łuczańskim w Giżycku

Kompleks gastronomiczno-hotelarski Porto nad Kanałem Łuczańskim w Giżycku

Autor zdjęcia: Apartamenty i Restauracja Porto

W sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich w malowniczym Giżycku przy Kanale Łuczańskim, zlokalizowany jest kompleks gastronomiczno-hotelarski Porto. Początki rodzinnej firmy sięgają lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku. Zaczęło się od sezonowej smażalni KORSARZ i małej lodziarni.
Właścicielem PORTO jest Karol Sienkiel, przedsiębiorczy giżycczanin, który z pasji i zamiłowania do Krainy Wielkich Jezior Mazurskich i regionalnej kuchni otworzył ponad 20 lat temu sezonową smażalnię ryb, potem lodziarnię, kilka lat później całoroczną już restaurację, a po kolejnej dekadzie apartamenty. Dziś tuż nad samym Kanałem Łuczańskim znajduje się duży kompleks gastronomiczno-hotelarski o nazwie PORTO. Nie było łatwo stworzyć samemu lokalną firmę zatrudniającą w sezonie nawet setkę osób. Sukces Karol Sienkiel zawdzięcza swojej pracowitości, determinacji i kreatywności.

Apartamenty Porto
Fot. Apartamenty i Restauracja Porto
Apartamenty Porto

Apartamenty nad kanałem
Wyjątkowe ryby z mazurskich jezior, których można spróbować w smażalni oraz wykwintne dania serwowane w restauracji, pyszne lody i gofry z sezonowymi owocami podawane w lodziarni, a do tego nocleg w komfortowym apartamencie klimatyzowanym, Internet, hotelowy parking, to tylko nieliczne udogodnienia dla gości PORTO.

- W naszym obiekcie znajduje się 20 apartamentów o pow. 20 m2 do 30 m kw. z możliwością dostawki. W każdym bezpłatny bezprzewodowy internet Wi-Fi, SmartTV, zestaw do parzenia kawy i herbaty. Wszystkie apartamenty posiadają balkon, klimatyzację, a niektóre bezpośredni widok na Kanał Łuczański – mówi Karol Sienkiel, szef firmy. - Stylowe apartamenty zostały urządzone według najnowszych trendów i koncepcji olsztyńskich architektów wnętrz.

Taras Restauracji Porto
Fot. Apartamenty i Restauracja Porto
Taras Restauracji Porto

Apartamenty i restauracja Porto zachęcają do spędzenia wakacyjnego urlopu w malowniczym miejscu nad Kanałem Łuczańskim w Giżycku. Tutaj każdy odnajdzie coś dla siebie, zarówno poszukujący spokoju, jak i wielbiciele aktywnego wypoczynku, a przede wszystkim smakosze świeżych mazurskich ryb.

- Restauracja oraz Apartamenty Porto to doskonałe miejsce dla rodzin, firm, grup zorganizowanych oraz do urządzania szkoleń i konferencji. Posiadamy 90 miejsc w sali restauracyjnej oraz 70 na tarasie. Natomiast 20 nowoczesnych i przestronnych apartamentów stanowi bazę noclegową dla 50 osób – dodaje Karol Sienkiel. - Kompleksowo organizujemy pełen pobyt dla grup. Indywidualne podejście do gości pozwala sprostać najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Jesteśmy w stanie zapewnić szereg atrakcji towarzyszących podczas pobytu w Porto – od specjalnej oferty SPA po pływanie na motorówkach i skuterach wodnych. Możliwości Giżycka i okolicy pozwalają na bogatą ofertę różnorodnych rozrywek dostosowanych bezpośrednio do potrzeb naszych gości.

W specjalnym pakiecie PORTO oferuje m.in. pobyt w SPA, korzystanie ze strefy Wellness w specjalnej cenie – basen, sauny, jacuzzi, a także kręgle i bilard z rabatem, Mazurskie Zoo Safari, Miejska Dżungla – Mazurskie Centrum Rozrywki. Obiekt realizuje bony turystyczne. Propozycje dodatkowych atrakcji obejmują warsztaty kulinarne i pieczenia sękacza, spotkanie z sommelierem i degustacja win, degustacja whisky, team building, konkurencje sprawnościowe, przejażdżki quadem, paintball, off-road, rejsy żeglarskie, rejsy statkiem pasażerskim, spływy kajakowe, jazda konna, nurkowanie, wędkarstwo, loty motolotnią, warsztaty artystyczne, rekreacja i wycieczki rowerowe.

Restauracja PORTO
Fot. Apartamenty i Restauracja Porto
Restauracja PORTO

Rodzinna restauracja
Początek restauracji Porto sięga 2012 roku. Poza tradycyjnymi potrawami, serwowane są tam dania ze świeżych ryb mazurskich. Oferta przygotowana została z myślą o tych, którzy cenią sobie świeże i pyszne jedzenie. Dogodna lokalizacja restauracji jest dodatkowym atutem zarówno dla mieszkańców jak i turystów. Klimatyzowana i przestronna sala restauracji zapewnia komfort dla gości indywidualnych oraz większych rodzin. Restauracja posiada strefę malucha bogato wyposażoną w nowoczesne zabawki. Ponadto honoruje kartę dużej rodziny, kartę mieszkańca oraz kartę seniora.

- W naszej restauracji świętowanie ważnych dla gości uroczystości i okazji nabiera eleganckiej oprawy. Nasi kucharze dokładają wszelkich starań aby podróż kulinarna wywarła niezapomniane wrażenia. Poza tradycyjnymi potrawami, serwujemy dania ze świeżych mazurskich ryb oraz dania kuchni europejskiej – mówi właściciel Porto. - Eleganckie wnętrze, wyśmienita kuchnia, profesjonalizm oraz indywidualne podejście do potrzeb gości, to właśnie sprawia, że każda uroczystość pozostaje tą niezapomnianą.

Niewątpliwie największą popularnością wśród gości Restauracji Porto cieszy się talerz mazurskich ryb – danie, w którym znajduje się sielawa, filet z sandacza, filet z okonia, filet ze szczupaka podany z podwójną porcją frytek i chrupiącą białą kapustą. Szefowa kuchni poleca również inne dania rybne, jak okoń na kluseczkach czy sandacz w sosie bazyliowym lub dania mięsne, jak schab z kością czy tatar wołowy. Ryby i mięsa pochodzą od lokalnych dostawców.

Smarzalnia KORSARZ
Fot. Apartamenty i Restauracja Porto
Smarzalnia KORSARZ

Smażalnia KORSARZ
Korsarz to smażalnia o długoletniej tradycji oferująca zawsze świeże i regionalne ryby oraz szanty, które przez całe lato rozbrzmiewają w lokalu. Sandacz, sielawa, okoń oraz inne skarby mazurskich jezior goście Smażalni KORSARZ mogą wybrać sobie prosto z lodówki, która znajduje się w lokalu. Każdy może zobaczyć świeżą rybę, którą kucharze mu przyrządzą według podanej wagi.

- W karcie menu nasi klienci znajdą bogaty wybór mazurskich ryb, wśród których występuje wyjątkowo smaczna sielawa a także wykwintny sandacz. Przygotowanym potrawom zawsze towarzyszy bukiet świeżych surówek. Ryby zachowują pełny smak i świeżość. Bez wątpienia smakują wszystkim turystom. Podczas posiłku każdy może być pewny, że posiłek pochodzi z dobrego źródła, jakim są nasze mazurskie jeziora. Poza rybami, znajdą goście u nas sałatki, zupy ze świeżych warzyw i zapiekanki na bazie ziemniaków i makaronu.
… to iście wytrawne Porto w sercu Mazur.
Renata Szczepanik



2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5