Kaczka z jabłkami i majerankiem

2016-11-03 12:41:05(ost. akt: 2016-11-03 12:42:44)

Autor zdjęcia: Joanna Turowska

Kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem to klasyk polskiej kuchni. Pięknie pachnąca, zarumieniona, odchodząca od kości, nic tylko palce lizać.
Składniki:
kaczka ok. 2 kg,
8 kwaskowych jabłek,
2 łyżki majeranku,
sól,
pieprz,
łyżka miodu,
dodatkowo wykałaczki.

Przygotowanie:
Kaczkę najlepiej gdy mamy świeżą, jeśli jest mrożona, rozmrażać ją trzeba powoli, najlepiej pozostawiając na dwa dni w lodówce. Następnie mięso należny dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Dość obficie pokropić sokiem z cytryny.

Następnie kaczkę wypełniamy jabłkami. Najlepsze są kwaśne (ok. 4 sztuk). Kroimy je w ósemki, pozbawiamy pestek, posypujemy majerankiem, dodajemy sok z cytryny i wkładamy do środka. Spinamy otwór wykałaczkami i przekładamy do brytfanny. Tak przygotowaną kaczkę najlepiej jest zostawić na noc w lodówce, aby mięso przeszło majerankiem. 2-kilogramową kaczkę pieczemy ok. 2,5 godziny. Pod koniec pieczenia po wierzchu smarujemy miodem, wtedy ładnie się przyrumieni. Dodajemy też pozostałe, pokrojone wcześniej i pozbawione pestek jabłka.
Smacznego!

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Kuchcik-amator #2195657 | 5.172.*.* 5 mar 2017 20:40

    Jeżeli kaczka ta będzie rozmrażana 2 doby i trzecią dobę będzie leżała w lodówce to zacznie ,,chodzić sama po lodówce" - smacznego! Coś ta rad z rozmrażaniem m9i śmierdzi... Radzę zamiast cytryny zastosować sok z grejfruta - smaczniejsza.

    odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5