Pyszny placek z rabarbarem i kruszonką
2016-05-12 09:48:30(ost. akt: 2016-05-12 09:50:19)
Sezon na rabarbar w pełni, polecam szybkie i łatwe ciasto z rabarbarem. Dla mnie to wspomnienie z dzieciństwa - zawsze w maju babcia piekła pyszny placek z rabarbarem. Z kompotem (też rabarbarowym!) smakowało wyśmienicie.
Składniki:
5 jajek, 1 i 1/3 szklanki cukru, 3 szklanki mąki pszennej luksusowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 gram masła, cukier waniliowy, 1/2 szklanki maślanki, 4-5 dorodnych łodyg rabarbaru
5 jajek, 1 i 1/3 szklanki cukru, 3 szklanki mąki pszennej luksusowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 gram masła, cukier waniliowy, 1/2 szklanki maślanki, 4-5 dorodnych łodyg rabarbaru
Kruszonka: 50 gram masła, 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić na kawałki ok.2 cm długości. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami aż się połączą, przesypać do torebki foliowej i włożyć do lodówki. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas ubijając, wlewać cienkim strumieniem rozpuszczone, przestudzone masło. Miksując, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 2-ma szczyptami soli. Dolać maślankę. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć gęsto kawałki rabarbaru i posypać grudkami kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piec ok. 45 min. Smacznego :)
Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić na kawałki ok.2 cm długości. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami aż się połączą, przesypać do torebki foliowej i włożyć do lodówki. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas ubijając, wlewać cienkim strumieniem rozpuszczone, przestudzone masło. Miksując, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 2-ma szczyptami soli. Dolać maślankę. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć gęsto kawałki rabarbaru i posypać grudkami kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piec ok. 45 min. Smacznego :)
Mazurski Kuchcik
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez