Domowa grochówka na wędzonce

2016-01-18 12:10:20(ost. akt: 2016-01-18 12:13:36)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Zimą wracając do domu marzymy o sytym i gorącym posiłku. Proponujemy więc solidną grochówkę - gęstą, pachnącą wędzonką, oczywiście z wkładką z wędzonych żeberek i kiełbasy. Aby nabrała tego wyjątkowego, aksamitnego charakteru trzeba gotować ją powoli tak, żeby nie przypalić rozpadającego się grochu.
Składniki:
300 g wędzonego żeberka, 250 g żółtego, łuskanego grochu, ok. 100 g cienkiej kiełbasy, 5 średnich ziemniaków , ok. 1/2 szklanki startych warzyw - marchewki, pietruszki i selera, 1 nieduża cebula biała, 2-3 ząbki czosnku, 1-2 łyżki majeranku suszonego, 1 łyżka oleju, 1-2 liście laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego, do smaku - sól, pieprz mielony

Wykonanie:
Wędzone żeberka zalać ok. 2 l wody i gotować ok. 20 minut po czym dosypać suchy, łuskany groch, ziele angielskie, liście laurowe i gotować dalej aż groch zmięknie. Łuskanego grochu nie trzeba namaczać wcześniej. Ziemniaki pokroić w niedużą kostką a korzenie pozostałych warzyw zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w cienkie ćwierć plasterki a kiełbasę w kostkę.
Kiedy groch zmiękł do garnka dorzucić ziemniaki i gotować 10 minut. W tym czasie na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kiełbasę. Po chwili dodać starte warzywa oraz cebulę i smażyć razem jeszcze kilka minut aż zaczną się rumienić. Przełożyć do garnka. Czosnek drobno posiekać i dorzucić do zupy. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Gotować jeszcze kilka minut. Po ugotowaniu, przed podaniem, odstawić zupę na 15-20 minut, żeby odpoczęła.

Smacznego :)

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5