Mistrz Jan zaprasza nie tylko do piekarni, ale i na aromatyczną kawę - Giżycko

Mistrz Jan zaprasza nie tylko do piekarni, ale i na aromatyczną kawę

2025-08-25 13:00:00(ost. akt: 2025-08-25 13:55:09)   Artykuł sponsorowany

Autor zdjęcia: Arch. Piekarnia Mistrza Jana

Piekarnia Mistrza Jana znana jest giżycczanom. W mieście są dwa sklepy tej firmy: przy ul. Warszawskiej 12 oraz Konarskiego 4/3L. Niebawem, bo już 27 sierpnia przybędzie kolejny - przy ul. Jagiełły 1 A (Park Handlowy), z tym że tam kupimy nie tylko lokalne pieczywo i wyroby cukiernicze, ale także będziemy mogli napić się wyjątkowej, aromatycznej kawy parzonej w ekspresie kolbowym.
Piekarnia Mistrza Jana zaprasza na otwarcie 27 sierpnia od 7 rano. Pierwszych 50 osób, które zrobią zakupy w dniu otwarcia, otrzyma drożdżówkę gratis, a kawa tego dnia będzie kosztować jedynie 2 zł! Poza tym firma przygotowała dla klientów: konkursy z nagrodami, degustacje, balony dla najmłodszych - i nie tylko!

Fot. Arch. Piekarnia Mistrza Jana

Piekarnia Kawy to marka własna firmy. Podobna działa już w Kętrzynie. Połączenie sklepów firmowych piekarni z kawiarnią to trend, który zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów, a propozycja Piekarni Mistrza Jana jest odpowiedzią na ich potrzeby.

Warto podkreślić, że pieczywo od Mistrza Jana przygotowywane jest w tradycyjny sposób, zakwas produkowany jest od ponad 30 lat niezmiennie według samej receptury - to wizytówka rzemiosła piekarskiego. Chleb na zakwasie dłużej zachowuje świeżość, zapewnia nam lepsze trawienie i wsparcie dla jelit, ma wyjątkowy smak i aromat. Chleb z lokalnej piekarni to nie tylko jedzenie – to świadomy wybór jakości, tradycji i serca włożonego w każdy wypiek. Na pewno potwierdzą to klienci, którzy kupują pieczywo i ciasta w sklepach
firmowych Piekarni Mistrza Jana i od lat są wierni tym wyrobom.

Już w środę 27 sierpnia otworzy się trzeci sklep firmowy w Giżycku, w którym znajdzie miejsce także klimatyczna kawiarnia. Będzie można delektować się tam nie tylko lokalnymi wypiekami, ale też posmakować kawy o wyjątkowym aromacie. Będzie ona parzona z autorskiej mieszanki ziaren. Kawy będzie można napić się na miejscu – w kawiarni, jak i nabyć w opakowaniach - w wersji ziarnistej i mielonej.

Fot. Arch. Piekarnia Mistrza Jana

Ta kawa - Arabika India Monsooned Malabar - od wieków uprawiana jest na wybrzeżu Malabarskim w południowych Indiach. Jest to region bogaty w roślinność, a także ma specyficzne warunki klimatyczne, takie jak duże ilości deszczu, wysoka wilgotność i wiatry monsunowe.

Kiedyś tę kawę do Europy transportowano na statkach i trwało to nawet kilka miesięcy. Działanie morskiego powietrza i wody miało wpływ na ziarna. Z czasem, gdy zmieniły się warunki transportu, popularność ówczesnego smaku Monsooned Malabar nie przestała słabnąć. Dlatego teraz ziarna poddawane są tzw. procesowi monsunowania.

Po zbiorze wystawiane są na wilgotne powietrze, co powoduje, że absorbują wilgoć i zwiększają swoją objętość. Dzięki temu procesowi stają się bardziej miękkie, mają bardziej jednolitą barwę i charakterystyczny, słodkawy smak. Cały proces trwa około kilku tygodni i jest wykonywany w okresie monsunowym, gdy wilgotność powietrza jest bardzo wysoka. Dzięki temu kawa nabiera smaku i aromatu, jak ta z XIX-wiecznych transportów.

W jej aromacie można wyczuć drewnianą nutę, prażone orzechy i słodki karmel, co czyni ją idealną kawą do parzenia espresso i innych kaw z mlekiem. Cenią ją zwłaszcza miłośnicy bardziej delikatnego i łagodnego smaku.




2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B