Ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu w gminie Giżycko. Czy mięso w naszych sklepach jest bezpieczne dla zdrowia?
2025-01-23 13:40:15(ost. akt: 2025-01-23 14:02:32)
W związku z wystąpieniem w gminie Giżycko ogniska choroby – wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu Powiatowy Lekarz Weterynarii w Giżycku informuje, że mięso drobiowe oferowane do sprzedaży w ramach legalnego obrotu, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzkiego.
Jak informuje w komunikacie dr n. wet. Agnieszka Raczyńska, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Giżycku, mięso drobiowe trafiające do naszych sklepów:
- pochodzi od zwierząt, które przed przyjazdem do rzeźni zostały zbadane klinicznie przez urzędowych lekarzy weterynarii oraz nie wykazywały objawów chorób zakaźnych, w tym chorób zwalczanych z urzędu oraz były zaopatrzone w świadectwo zdrowia;
- zostało pozyskane ze zwierząt ubitych w rzeźniach nadzorowanych przez Powiatowego Lekarza Weterynarii, w których kontrole nad ubojem i rozbiorem sprawują urzędowi lekarze weterynarii.
- zostało pozyskane ze zwierząt ubitych w rzeźniach nadzorowanych przez Powiatowego Lekarza Weterynarii, w których kontrole nad ubojem i rozbiorem sprawują urzędowi lekarze weterynarii.
Wirus ptasiej grypy w mięsie ginie w obróbce termicznej w temperaturze powyżej 70°C.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez