Kolejny sukces młodych ełckich kucharzy

2022-11-23 09:52:56(ost. akt: 2022-11-23 09:55:31)

Autor zdjęcia: Fb/Starostwo Powiatowe w Ełku

Maria Solińska i Hubert Hyzopski z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku zajęli II miejsce w finale XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla Szkół Gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny.
Uczniowie pod opieką Anny Korzeń przygotowali polędwiczkę wieprzową w chruście z kiełbasy myśliwskiej, puree z groszku, sos grzybowy i podsmażane pierogi leniwe z twarogiem wędzonym.

W tegorocznej edycji należało przygotować dania z wykorzystaniem produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowana tradycyjna specjalność.

Konkurs zorganizowany został przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Polską Inicjatywą Kulinarną oraz Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni.

Gratulujemy!




2001-2022 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, GRUPA WM Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5