Dzięki nalewajce i frytce z okonia powalczą o perłę
2022-08-22 11:17:38(ost. akt: 2022-08-22 17:32:36)
To niesamowity sukces koła gospodyń wiejskich z powiatu ełckiego. „Stradunianki” świetnie zaprezentowały się w regionalnym finale konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, gdzie zdobyły aż dwie pierwsze nagrody oraz wyróżnienie.
Wyróżnienie za miód z mniszka, pierwsza nagroda za nalewajkę, pierwsza nagroda za szczupaka faszerowanego i frytkę z okonia, a oprócz tego puchar wręczony przez marszałka województwa Gustawa Marka Brzezina i nominacja do Wielkiego Finału Konkursu, gdzie koło gospodyń wiejskich spod Ełku powalczy o prestiżową „Perłę” – to sukcesy GKW „Stradunianki” na regionalnym finale XXI edycji konkursu „Nasza Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Współorganizował go samorząd województwa przy współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Celem rozgrywanego od ponad 20 lat konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest promocja żywności tradycyjnej, właściwej dla regionu. Konkurs pozwala także gromadzić wiedzę o lokalnych, unikalnych potrawach oraz żywności naturalnej. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. Swoich sił mógł w nim spróbować każdy producent wyrobów regionalnych, o ile spełnił wymogi regulaminu.
KGW „Stradunianki” chętnie skorzystało z okazji, aby pochwalić się swoimi umiejętnościami, co zostało docenione przez kapitułę konkursową. Ta wyłoniła laureatów w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne. Dwie nagrody główne – nalewajka oraz szczupak – oraz wyróżnienie za miód z mniszka zapewniły „Straduniankom” nominację do Wielkiego Finału. Powalczą w nim z innymi regionalnymi laureatami o „Perłę” – prestiżową nagrodę-statuetkę.
— Do Olsztyna pojechałyśmy skromną 5-osobową delegacją. Konkurs był rozstrzygany na miejscu, więc do czasu ogłoszenia wyników czułyśmy mały dreszczyk emocji. Cieszymy się ze zdobytych nagród i już nie możemy doczekać się wrześniowego konkursu o „Perłę” — mówi Ewelina Truszkowska.
„Stradunianki” to prężnie działające koło gospodyń wiejskich zawiązane w 2018 roku. Jego członkowie to trzy pokolenia – od babć, mam, aż po dzieci. Koło liczy 34 osoby, w tym 4 panów. Głównym celem „Stradunianek” jest dbałość o tradycję. Swoją działalność koło opiera na pracy na rzecz społeczeństwa lokalnego poprzez kultywowanie dziedzictwa, w tym m.in. tradycji kulinarnych, rękodzieła ludowego oraz pielęgnowanie wybranych form folkloru wiejskiego.
„Stradunianki” regularnie biorą udział w przeróżnych festiwalach i konkursach. W ubiegłym roku świetnie zaprezentowały się w konkursie „Polska od kuchni”, gdzie oprócz rękodzieła i konkursu kulinarnego oceniano również urodę. „Stardunianki” wróciły z festiwalu z tytułem Miss Województwa (Ewelina Truszkowska), wyróżnieniem w kat. Miss Wdzięku 45+ (Renata Pacholska) oraz wyróżnieniami w rękodziele i konkursie kulinarnym.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez