Konkurs o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku

2016-06-11 16:30:32(ost. akt: 2016-06-11 16:33:38)
Tradycyjnie, bo już po raz 11. zapraszamy wszystkie restauracje i mieszkańców na najsmaczniejsze wydarzenie lata - Konkurs o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku, który odbędzie się w niedzielę 12 czerwca o godz. 15 na placu Jana Pawła II.
Tegoroczne zadanie restauratorów polega na dostarczeniu na Konkurs, potrawy z wykorzystaniem produktów rynku lokalnego, w ramach rywalizacji „Kuchnia Mazurska”. Danie zgodne z ideą kuchni slow food. W Konkursie mogą brać udział właściciele gospodarstw agroturystycznych, osoby reprezentujące hotele i pensjonaty oraz lokale gastronomiczne z terenu powiatów ełckiego, giżyckiego, grajewskiego, piskiego, gołdapskiego, augustowskiego, oleckiego, łomżyńskiego.

W konkursie kulinarnym, oprócz restauratorów, mogą wziąć udział również ełczanie, pasjonaci gotowania. Hasło przewodnie - RABARBAR. Zadanie konkursowe polega na dostarczeniu na konkurs wypieku domowej produkcji spełniającego formę deseru (np. ciastko, ciasto), do produkcji którego został użyty rabarbar. Wcześniej, bo do 7 czerwca należało zgłosić chęć udziału wypełniając kartę zgłoszenia dostępną w siedzibie ECK.

Program Konkurs o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku:

- Małgorzata Meller - opowieści o zbożach i pieczeniu chleba
- koncert grupy ze Szkoły Artystycznej
- konkurs dla restauracji na najlepsze danie “Kuchnia Mazurska”
- konkurs dla mieszkańców na najlepsze ciasto “Rabarbarowa Fantazja”
- 2 ogromne patelnie z leczo
- stoiska ze zdrową żywnością, nauka suszenia ziół, prezentacja różnych gatunków zbóż, instrukcja pieczenia chleba, warsztat ubijania masła

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Dziunia #2009291 | 159.205.*.* 11 cze 2016 21:02

    wykorzystanie produktu lokalnego , hmmmmmmmmm .... to nagotuje szczawiówy , i podam w kwadratowym talerzu, albo ....... lepiej będzie w wazonie , to bardziej dizajnerskie i salonowe

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

  2. adrian #2009275 | 83.24.*.* 11 cze 2016 20:31

    Ciekawe jak smakowałyby potrawy ugotowane przez Pana Prezydenta.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B