VIII edycja Konkursu Kulinarnego „Bitwy Regionów” w Brodowie

2023-07-13 11:40:50(ost. akt: 2023-07-13 11:43:12)

Autor zdjęcia: mat. prasowe

Smaki regionów, dawne receptury i wyjątkowe potrawy przygotowywane z pasją i sercem. To wszystko podczas VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów”.
Już 22 lipca 2023 r. na terenie przy remizie OSP w Brodowie o godz. 15:00 odbędzie się Piknik z PRODUKTEM POLSKIM, któremu będą towarzyszyły zmagania Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu działdowskiego.

„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich (KGW) przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Wydarzenie cieszy się ogromną popularnością, dlatego od ubiegłego roku jego formuła została poszerzona o eliminacje na poziomie powiatów, aby wszystkie chętne KGW miały okazję zaprezentować swoje umiejętności kulinarne.

Celem konkursu „Bitwa Regionów” jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.
W bieżącym roku do konkursu zgłosiły się 3524 KGW z całej Polski, z czego 133 koła reprezentują województwo warmińsko-mazurskie.

Konkurs będzie przebiegać w trzech etapach:
Etap I – eliminacje powiatowe na Warmii i Mazurach podczas 12 wydarzeń, które potrwają do końca lipca;
Etap II – KGW, które zajmą 1. miejsce w etapie powiatowym, zostaną zaproszone do udziału w półfinałach wojewódzkich, które odbędą się w sierpniu lub wrześniu;
Etap III – 16 KGW, po 1 z każdego województwa, które zdobędą 1. miejsce w II etapie konkursu, zakwalifikują się do finału ogólnopolskiego. Finał zaplanowany jest w październiku.

Koła Gospodyń Wiejskich z Warmii i Mazur mają bogatą historię sukcesów w ”Bitwie Regionów”. W V edycji konkursu KGW „Luba” w Lubajnach za potrawę „Luba mazurska czyli rolada ziemniaczana z sosem kurkowym” zajęło III miejsce w finale ogólnopolskim a rok później podczas finału VI edycji KGW w Durągu zajęło zaszczytne pierwsze miejsce i nagrodę główną za „Dzyndzałki z wędzoną sielawą i kaszą w świętojańskim wianku z sezonowych ziół w dwóch sosach”.
Konkurs organizowany jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji, Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Marta Koprowska-Pietkun

Obrazek w tresci

fot. mat. prasowe

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5