Odporność od kuchni

2023-03-18 10:00:00(ost. akt: 2023-03-16 15:18:52)

Autor zdjęcia: pixabay

Można śmiało stwierdzić, że mamy sezon na infekcje. Podstawy zdrowia i odporności leżą w kuchni, a więc warto zadbać o swoją codzienną dietę, by móc cieszyć się zdrowiem, a w przypadku choroby szybciej do niego powrócić.
Ważne na pewno jest kolorowe, urozmaicone jedzenie. Monotonna dieta nie odżywia naszego mikrobiomu, w którym to znajduje się około 80% odporności. Nasz organizm potrzebuje warzyw, owoców, orzechów, produktów pełnoziarnistych i fermentowanego nabiału, dlatego powinniśmy starać się codziennie spożywać te produkty. Zaleca się zjadanie minimum 400g warzyw i owoców w ciągu dnia, jednak znaczne przekroczenie tej ilości wyjdzie nam na zdrowie. W warzywach znajduje się ogrom witamin i składników mineralnych, które wspomagają naszą odporność, dlatego dbajmy o to, by w każdym posiłku znalazły się owoce lub warzywa.

Pomidory z dodatkami w oliwie czosnkowej
Składniki:
-pomidor malinowy 300g
-czarne oliwki 40g
-ser feta 60g
-ząbek czosnku
-oliwa 10ml
-pieprz świeżo mielony, zioła prowansalskie
Pomidora pokroić w kostkę, połączyć z oliwkami i serem feta. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z oliwą i przyprawami. Składniki sałatki wymieszać z sosem.

Ryż w kurkumie z warzywami i parmezanem
Składniki (na 2 porcje)
-woreczek ryżu
-mrożone warzywa 450g
-parmezan 20g
-olej rzepakowy 10ml
-kurkuma, sól czosnkowa, pieprz ziołowy, imbir
Ryż ugotować w osolonej wodzie z ½ łyżeczki kurkumy. Na oleju podsmażyć warzywa, doprawić do smaku i połączyć z ryżem. Potrawę udekorować startym parmezanem.

Imbirowy krem z dyni
Składniki (na 2 porcje)
-dynia hokkaido 500g
-kawałek świeżego imbiru ok 2cm
-czosnek 3 ząbki
-cebula 40g
-oliwa 10ml
-papryka słodka, sól ziołowa, pieprz świeżo mielony
-pestki dyni 20g
-ser np. parmezan lub oscypek 30g

Dynię pokroić (Hokkaido jest jedyną odmianą dyni, której nie trzeba obierać) i ułożyć na blaszce do pieczenia. Dookoła niej ułożyć cząstki cebuli, ząbki czosnku i imbir, przyprawić oraz skropić oliwą. Piec do miękkości w 180C. Upieczone składniki zblendować, gdy krem będzie za gęsty to można rozcieńczyć go z wodą. Zupę podawać z pestkami dyni i startym serem.

Sałatka z burakiem i pomarańczą
Składniki:
-miks sałat 50g
-ugotowany burak 150g
-pomarańcza ½ szt.
-czerwona cebula 30g
-orzechy włoskie 20g
-ser feta 80g
-oliwa 5ml
-miód 5g
-musztarda 5g
-pieprz świeżo mielony, sól czosnkowa
Na miksie sałat ułożyć pokrojone składniki. Oliwę, miód i musztardę połączyć z przyprawami i dokładnie wymieszać. Sałatkę polać sosem, a następnie ozdobić ją cząstkami orzechów włoskich.

Koktajl owocowy
Składniki:
-kefir 200ml
-banan
-truskawki świeże lub mrożone 100g
-kiwi
-nasiona chia łyżeczka
Wszystkie składniki zblendować ze sobą.

Aleksandra Kobylańska

Obrazek w tresci

Aleksandra Kobylańska – dietetyk, psychodietetyk, pasjonatka nauki prawidłowego odżywiania. Twórczyni konta instagramwego @aleksandrakobylanska na którym dzieli się z obserwatorami pysznymi przepisami, wiedzą i doświadczeniem.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5