Przepisy pełne smaku, witamin i kolorów!
2022-05-17 10:00:51(ost. akt: 2022-05-17 11:08:59)
W poprzednim artykule poruszyłam tematykę diety śródziemnomorskiej, więc warto, by tym razem przedstawić kilka wspaniałych przepisów. Żywienie w stylu śródziemnomorskim jest pełne różnych fantastycznych smaków oraz kolorów, a także polifenoli, witamin oraz minerałów. Niektóre z przedstawionych poniżej propozycji sprawdzą się idealnie na imprezy czy grilla, natomiast inne z pewnością świetnie wkomponują się w główne posiłki.
SAŁATKA Z ARBUZEM I FETĄ
Idealna, letnia, orzeźwiająca przekąską. Łączenie owoców z serami znajduje zastosowanie już od wielu lat i doskonale się sprawdza. Dlatego warto wypróbować również ten niebywale prosty w przygotowaniu przepis.
Idealna, letnia, orzeźwiająca przekąską. Łączenie owoców z serami znajduje zastosowanie już od wielu lat i doskonale się sprawdza. Dlatego warto wypróbować również ten niebywale prosty w przygotowaniu przepis.
składniki:
-arbuz 300g
-ser feta 50g
-kilka listków mięty
-plasterek cytryny do dekoracji
-arbuz 300g
-ser feta 50g
-kilka listków mięty
-plasterek cytryny do dekoracji
Sposób przygotowania:
Arbuz pokroić w kostkę, oprószyć serem feta, a następnie ozdobić plasterkiem cytryny i listkami mięty.
Arbuz pokroić w kostkę, oprószyć serem feta, a następnie ozdobić plasterkiem cytryny i listkami mięty.
SZASZŁYKI WARZYWNE Z TOFU
Ciekawa alternatywa dla typowych, mięsnych szaszłyków, zwłaszcza teraz, podczas sezonu grillowego. Pełne smaku i witamin szaszłyki umilą niejedną biesiadę.
Ciekawa alternatywa dla typowych, mięsnych szaszłyków, zwłaszcza teraz, podczas sezonu grillowego. Pełne smaku i witamin szaszłyki umilą niejedną biesiadę.
Składniki:
-tofu wędzone 50g
-papryka żółta 80g
-cukinia 40g
-cebula czerwona mała sztuka
-oliwa 5ml
-sos sojowy 5ml
-miód lipowy 5ml
-oregano, papryka słodka, kurkuma, pieprz czosnkowy
-dwie długie wykałaczki
-tofu wędzone 50g
-papryka żółta 80g
-cukinia 40g
-cebula czerwona mała sztuka
-oliwa 5ml
-sos sojowy 5ml
-miód lipowy 5ml
-oregano, papryka słodka, kurkuma, pieprz czosnkowy
-dwie długie wykałaczki
Sposób przygotowania:
Składniki pokroić na podobnej wielkości kostkę. Z oliwy, sosu sojowego, miodu i przypraw przyrządzić marynatę. Warzywa i tofu marynować około dwóch godzin, a następnie naprzemiennie nadziewać na wykałaczkę. Szaszłyki grillować do zarumienienia się składników na grillu, grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
Składniki pokroić na podobnej wielkości kostkę. Z oliwy, sosu sojowego, miodu i przypraw przyrządzić marynatę. Warzywa i tofu marynować około dwóch godzin, a następnie naprzemiennie nadziewać na wykałaczkę. Szaszłyki grillować do zarumienienia się składników na grillu, grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Przekąska idealna jako dodatek do grillowej uczty lub jako dodatek do obiadu. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i przepyszna. Każdy fan ziemniaków będzie nią szczerze zachwycony.
Przekąska idealna jako dodatek do grillowej uczty lub jako dodatek do obiadu. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i przepyszna. Każdy fan ziemniaków będzie nią szczerze zachwycony.
Składniki:
-ziemniaki sałatkowe 500g
-szczypiorek, jeden mały pęczek
-rukola garść
-musztarda 2 łyżki
-majonez 1 łyżka
-pieprz świeżo mielony, sól czosnkowa, zioła prowansalskie
-ziemniaki sałatkowe 500g
-szczypiorek, jeden mały pęczek
-rukola garść
-musztarda 2 łyżki
-majonez 1 łyżka
-pieprz świeżo mielony, sól czosnkowa, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę około 2cmx2cm i ugotować w osolonej wodzie. Szczypiorek posiekać, połączyć z musztardą i majonezem. Sos doprawić do smaku. Ugotowane ziemniaki połączyć z sosem. Sałatkę ozdobić listkami rukoli.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę około 2cmx2cm i ugotować w osolonej wodzie. Szczypiorek posiekać, połączyć z musztardą i majonezem. Sos doprawić do smaku. Ugotowane ziemniaki połączyć z sosem. Sałatkę ozdobić listkami rukoli.
MAKARON Z CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Makarony to dania idealne na obiad. Można je spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno oraz kombinować z nimi na wiele sposobów. W tym makaronie można wymiennie stosować różne sery np. feta, parmezan czy mozzarella, by nie wpaść w monotonię.
Makarony to dania idealne na obiad. Można je spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno oraz kombinować z nimi na wiele sposobów. W tym makaronie można wymiennie stosować różne sery np. feta, parmezan czy mozzarella, by nie wpaść w monotonię.
Składniki:
-makaron razowy 60g
-cukinia 80g
-suszone pomidory 20g
-ser dojrzewający 20g
-ziarna słonecznika 5g
-oliwa 5ml
-pieprz świeżo mielony, sól ziołowa, oregano
-makaron razowy 60g
-cukinia 80g
-suszone pomidory 20g
-ser dojrzewający 20g
-ziarna słonecznika 5g
-oliwa 5ml
-pieprz świeżo mielony, sól ziołowa, oregano
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Cukinię pokroić w plastry i podsmażyć na oliwie, dodać paski odsączonych z zalewy pomidorów i ugotowany makaron. Danie przyprawić do smaku. Makaron podawać z ziarnami słonecznika i dekoracją z sera dojrzewającego (np. cienkie płatki, wiórki).
Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Cukinię pokroić w plastry i podsmażyć na oliwie, dodać paski odsączonych z zalewy pomidorów i ugotowany makaron. Danie przyprawić do smaku. Makaron podawać z ziarnami słonecznika i dekoracją z sera dojrzewającego (np. cienkie płatki, wiórki).
POMIDORY Z DODATKAMI
Mogą stanowić samodzielny posiłek, przekąskę przed głównym daniem lub grillowy dodatek. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a można w nich odnaleźć gamę wielu pysznych smaków.
Mogą stanowić samodzielny posiłek, przekąskę przed głównym daniem lub grillowy dodatek. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a można w nich odnaleźć gamę wielu pysznych smaków.
Składniki:
-pomidorki cherry 100g
-czarne oliwki 20g
-mini mozzarella 40g
-rukola pół garści
-zielone pesto łyżeczka
-olej z pestek dyni 5ml
-pieprz cytrynowy
-pomidorki cherry 100g
-czarne oliwki 20g
-mini mozzarella 40g
-rukola pół garści
-zielone pesto łyżeczka
-olej z pestek dyni 5ml
-pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania:
Pomidorki i mozzarellę przekroić na pół, wymieszać z czarnymi oliwkami, pesto, rukolą i olejem z pestek dyni. Całość doprawić pieprzem cytrynowym do smaku.
Pomidorki i mozzarellę przekroić na pół, wymieszać z czarnymi oliwkami, pesto, rukolą i olejem z pestek dyni. Całość doprawić pieprzem cytrynowym do smaku.
Aleksandra Kobylańska
Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularnonaukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym to znajdują się pyszne inspiracje kulinarne oraz treści psychologiczne.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez