5 sposobów na pyszne i proste kolacje
2022-03-10 19:00:00(ost. akt: 2022-03-10 11:42:52)
Sałatka z wędzoną piersią kurczaka i suszonymi pomidorami
składniki:
-rukola 30g
-wędzona pierś kurczaka 80g
-suszone pomidory 25g
-ser feta 50g
-pestki słonecznika 5g
-oliwa 5ml
-pieprz świeżo mielony, sól ziołowa
-rukola 30g
-wędzona pierś kurczaka 80g
-suszone pomidory 25g
-ser feta 50g
-pestki słonecznika 5g
-oliwa 5ml
-pieprz świeżo mielony, sól ziołowa
Sposób przygotowania:
Wędzoną pierś kurczaka i ser feta pokroić w kostkę, a suszone pomidory w paski. Rukolę wyłożyć na talerz, ułożyć na niej pokrojone składniki. Sałatkę przyprawić i skropić oliwą. Gotową sałatkę udekorować pestkami słonecznika.
Wędzoną pierś kurczaka i ser feta pokroić w kostkę, a suszone pomidory w paski. Rukolę wyłożyć na talerz, ułożyć na niej pokrojone składniki. Sałatkę przyprawić i skropić oliwą. Gotową sałatkę udekorować pestkami słonecznika.
Grzanki z serem mozzarella i dodatkami
składniki:
-bagietka pełnoziarnista 80g
-ser mozzarella 60g (1/2 kuli)
-szpinak świeży 10g
-pomidorki cherry 40g
-pieprz świeżo mielony
-bagietka pełnoziarnista 80g
-ser mozzarella 60g (1/2 kuli)
-szpinak świeży 10g
-pomidorki cherry 40g
-pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
Bagietkę przekroić wzdłuż, ułożyć na niej liście szpinaku, plasterki sera i połówki pomidorków. Przygotowane grzanki oprószyć świeżo mielonym pieprzem i zapiec w temperaturze 180 stopni do rozpuszczenia się sera (około 10 minut).
Bagietkę przekroić wzdłuż, ułożyć na niej liście szpinaku, plasterki sera i połówki pomidorków. Przygotowane grzanki oprószyć świeżo mielonym pieprzem i zapiec w temperaturze 180 stopni do rozpuszczenia się sera (około 10 minut).
Lawasz z serkiem śmietankowym i awokado
składniki:
-placek lawasz sztuka
-serek śmietankowy 30g
-awokado 1/2 sztuki
-łosoś wędzony 30g
-papryka czerwona 60g
-suszone pomidory z czosnkiem
-placek lawasz sztuka
-serek śmietankowy 30g
-awokado 1/2 sztuki
-łosoś wędzony 30g
-papryka czerwona 60g
-suszone pomidory z czosnkiem
Sposób przygotowania:
Lawasz posmarować serkiem kanapkowym i przyprawić suszonymi pomidorami, ułożyć na nim pokrojone w cienkie plasterki awokado, łososia i paski papryki. Zwinąć w rulon.
Lawasz posmarować serkiem kanapkowym i przyprawić suszonymi pomidorami, ułożyć na nim pokrojone w cienkie plasterki awokado, łososia i paski papryki. Zwinąć w rulon.
Makaron z cukinią
składniki:
-makaron rurki 70g
-cukinia 150g
-parmezan 20g
-czosnek, 3 ząbki
-olej rzepakowy 5ml
-pieprz świeżo mielony, czosnek granulowany, papryka wędzona, zioła śródziemnomorskie
-makaron rurki 70g
-cukinia 150g
-parmezan 20g
-czosnek, 3 ząbki
-olej rzepakowy 5ml
-pieprz świeżo mielony, czosnek granulowany, papryka wędzona, zioła śródziemnomorskie
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Cukinię pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju, po paru chwilach dodać do niej posiekany czosnek i przyprawy. Ugotowany makaron połączyć z warzywami. Danie posypać startym parmezanem.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Cukinię pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju, po paru chwilach dodać do niej posiekany czosnek i przyprawy. Ugotowany makaron połączyć z warzywami. Danie posypać startym parmezanem.
Ryż z warzywami mrożonymi i serem feta
składniki:
-ryż 50g
-ulubiona mrożonka warzyw 250g
-ser feta 70g
-oliwa 5ml
-papryka ostra, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany, sól ziołowa, tymianek
-ryż 50g
-ulubiona mrożonka warzyw 250g
-ser feta 70g
-oliwa 5ml
-papryka ostra, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany, sól ziołowa, tymianek
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Warzywa usmażyć na oliwie do miękkości. Przygotowane warzywa połączyć z ugotowanym ryżem i przyprawami. Potrawę podawać z pokrojonym w kostkę serem feta.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Warzywa usmażyć na oliwie do miękkości. Przygotowane warzywa połączyć z ugotowanym ryżem i przyprawami. Potrawę podawać z pokrojonym w kostkę serem feta.
Aleksandra Kobylańska
Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularnonaukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym znajdują się pyszne inspiracje kulinarne, dietetyczne oraz treści związane z psychologią.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez