Pyszne i proste przepisy sylwestrowe
2021-12-30 19:00:00(ost. akt: 2021-12-29 12:57:50)
Przepisy sylwestrowe, które mogą być pomocne podczas całego karnawału. Są pyszne i proste w przygotowaniu. Z pewnością zachwycą każdego gościa.
CARPACCIO Z BURAKÓW
Jest to lekka, ciekawa potrawa, bogata w żelazo, kwasy omega3 i omega6. Carpaccio z buraków w polskich domach gości stosunkowo od niedawna, a coraz szybciej zyskuje wielu fanów.
Jest to lekka, ciekawa potrawa, bogata w żelazo, kwasy omega3 i omega6. Carpaccio z buraków w polskich domach gości stosunkowo od niedawna, a coraz szybciej zyskuje wielu fanów.
składniki:
-gotowane buraki 400g
-rukola 20g
-ser feta 100g
-orzechy włoskie 40g
-olej z pestek dyni do skropienia
-pieprz świeżo mielony
-gotowane buraki 400g
-rukola 20g
-ser feta 100g
-orzechy włoskie 40g
-olej z pestek dyni do skropienia
-pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
Buraki pokroić w cienkie plasterki i wyłożyć na talerz. Udekorować je rukolą i pokruszoną w palcach fetą oraz orzechami włoskimi. Skropić olejem z pestek dyni i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Buraki pokroić w cienkie plasterki i wyłożyć na talerz. Udekorować je rukolą i pokruszoną w palcach fetą oraz orzechami włoskimi. Skropić olejem z pestek dyni i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
BROKUŁ Z MIGDAŁAMI W BIAŁYM SOSIE
Bardzo szybka w przygotowaniu sałatka, którą można wykorzystać również jako dodatek do obiadu.
Bardzo szybka w przygotowaniu sałatka, którą można wykorzystać również jako dodatek do obiadu.
Składniki:
-brokuł, sztuka
-płatki migdałów 30g
-jogurt naturalny 150ml
-pieprz ziołowy, suszona natka pietruszki, czosnek suszony
-brokuł, sztuka
-płatki migdałów 30g
-jogurt naturalny 150ml
-pieprz ziołowy, suszona natka pietruszki, czosnek suszony
Sposób przygotowania
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Płatki migdałów zarumienić na suchej patelni. Przyprawy połączyć z jogurtem naturalnym. Ugotowanego brokuła polać sosem i udekorować prażonymi migdałami.
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Płatki migdałów zarumienić na suchej patelni. Przyprawy połączyć z jogurtem naturalnym. Ugotowanego brokuła polać sosem i udekorować prażonymi migdałami.
SAŁATKA HAWAJSKA
Sałatki są świetną opcją zarówno na imprezy, jak i lunch czy kolacje. Można dodać do nich wiele różnych produktów i zawsze wychodzą przepyszne.
Sałatki są świetną opcją zarówno na imprezy, jak i lunch czy kolacje. Można dodać do nich wiele różnych produktów i zawsze wychodzą przepyszne.
Składniki:
-miks sałat 120g
-pierś kurczaka sztuka ok. 200g
-ser gouda tarty 70g
-kukurydza konserwowa 150g
-ananas 6 plastrów
-papryka czerwona 1/2 sztuki
-oliwa 20ml
-pieprz świeżo mielony, sól ziołowa, papryka słodka, papryka ostra
-miks sałat 120g
-pierś kurczaka sztuka ok. 200g
-ser gouda tarty 70g
-kukurydza konserwowa 150g
-ananas 6 plastrów
-papryka czerwona 1/2 sztuki
-oliwa 20ml
-pieprz świeżo mielony, sól ziołowa, papryka słodka, papryka ostra
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w niewielkie kawałki i przyprawić (papryka słodka i ostra) piec w temperaturze 180 stopni do miękkości (około 15-20 minut). W tym czasie pokroić ananasa w kawałki, a paprykę w paski. Na miksie sałat wyłożyć kukurydzę z puszki, pokrojonego ananasa i paprykę oraz upieczonego kurczaka. Sałatkę przyprawić, skropić oliwą, a na sam koniec posypać startym żółtym serem.
Mięso pokroić w niewielkie kawałki i przyprawić (papryka słodka i ostra) piec w temperaturze 180 stopni do miękkości (około 15-20 minut). W tym czasie pokroić ananasa w kawałki, a paprykę w paski. Na miksie sałat wyłożyć kukurydzę z puszki, pokrojonego ananasa i paprykę oraz upieczonego kurczaka. Sałatkę przyprawić, skropić oliwą, a na sam koniec posypać startym żółtym serem.
PIZZERINKI Z KUKURYDZĄ
Świetna propozycja dla wszystkich osób, które nie lubią przemęczać się w kuchni. Pizzerinki robią się praktycznie same i są bardzo smaczną przekąską, która szybko znika ze stołu.
Świetna propozycja dla wszystkich osób, które nie lubią przemęczać się w kuchni. Pizzerinki robią się praktycznie same i są bardzo smaczną przekąską, która szybko znika ze stołu.
Składniki:
-ciasto francuskie
-koncentrat pomidorowy 90g
-ser żółty w plastrach 200g
-kukurydza 1/2 puszki
-ciasto francuskie
-koncentrat pomidorowy 90g
-ser żółty w plastrach 200g
-kukurydza 1/2 puszki
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować koncentratem pomidorowym. Wyłożyć na nie ser i odcedzoną kukurydzę, a następnie zwinąć w rulon (zwijać dłuższą część ciasta). Zwinięte ciasto pokroić w kawałki długości ok 1,5cm. Piec w temperaturze 180 stopni 15-18 minut.
Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować koncentratem pomidorowym. Wyłożyć na nie ser i odcedzoną kukurydzę, a następnie zwinąć w rulon (zwijać dłuższą część ciasta). Zwinięte ciasto pokroić w kawałki długości ok 1,5cm. Piec w temperaturze 180 stopni 15-18 minut.
Drodzy Czytelnicy, życzę Wam wspaniałego Nowego Roku, obfitego w szczęście, zdrowie i spokój. Niech spełniają się wszystkie Wasze marzenia, niech każdy dzień będzie powodem do radości. Realizujcie swoje noworoczne cele i bądźcie zmotywowani przez cały rok. Szczęśliwego 2022!
Aleksandra Kobylańska
Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularnonaukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym znajdują się pyszne inspiracje kulinarne, dietetyczne oraz treści związane z psychologią.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez