Jesienne smaki na polskim stole
2021-09-16 19:00:00(ost. akt: 2021-09-16 10:48:46)
Nieubłaganie nadciąga jesień. Powoli kończą się ciepłe dni, letnie smaki i potrzeba spożywania wychładzających pokarmów.
Koktajle wymieniamy na rozgrzewające herbaty, chłodniki na ciepłe, treściwe zupy, a zamiast sałatek chętniej sięgamy po gulasze lub pieczone warzywa. Zbliżamy się do jesiennej kuchni, która jest przepyszna i potrafi zaskoczyć niejedno podniebienie.
Krem z dyni
Nie da się ukryć, że dynia jest królową jesieni. Można przygotować z niej wiele pysznych potraw na wiele różnych sposobów, między innymi frytki, sosy czy babeczki. Jednak moim zdaniem zawsze pierwsze miejsce będzie zarezerwowane dla zupy krem, najlepiej z dyni hokkaido, ponieważ jest to jej jedyny rodzaj, którego nie trzeba obierać.
Składniki: (2 porcje)
-dynia hokkaido 500g
-cebula 80g
-oliwa 20ml
-pestki dyni 20g
-mascarpone 50g
-papryka wędzona, pieprz czosnkowy, sól ziołowa, imbir
-dynia hokkaido 500g
-cebula 80g
-oliwa 20ml
-pestki dyni 20g
-mascarpone 50g
-papryka wędzona, pieprz czosnkowy, sól ziołowa, imbir
Sposób przygotowania:
Dynię i obraną cebulę pokroić w mniejsze kawałki, przyprawić i skropić oliwą. Warzywa piec do miękkości w temperaturze 180 stopni. Upieczone składniki zblendować (w przypadku gdy krem będzie za gęsty należy dodać do niego odpowiednią ilość wrzącej wody). Zupę podawać z mascarpone i pestkami dyni.
Dynię i obraną cebulę pokroić w mniejsze kawałki, przyprawić i skropić oliwą. Warzywa piec do miękkości w temperaturze 180 stopni. Upieczone składniki zblendować (w przypadku gdy krem będzie za gęsty należy dodać do niego odpowiednią ilość wrzącej wody). Zupę podawać z mascarpone i pestkami dyni.
Owsianka a'la szarlotka
One apple a day keep doctor away – spożycie jednego jabłka dziennie chroni przed chodzeniem do lekarzy. Trzeba przyznać, że coś w tym jest. Jabłka to owoce, które charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, witamin i składników mineralnych. Jesień jest jabłkowym czasem, dlatego warto z nich korzystać każdego dnia.
One apple a day keep doctor away – spożycie jednego jabłka dziennie chroni przed chodzeniem do lekarzy. Trzeba przyznać, że coś w tym jest. Jabłka to owoce, które charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, witamin i składników mineralnych. Jesień jest jabłkowym czasem, dlatego warto z nich korzystać każdego dnia.
Składniki:
-płatki owsiane 50g
-mleko 3,2% 250ml
-jabłko sztuka
-płatki migdałów 5g
-cynamon
-płatki owsiane 50g
-mleko 3,2% 250ml
-jabłko sztuka
-płatki migdałów 5g
-cynamon
Sposób przygotowania:
Płatki ugotować na mleku do ulubionej konsystencji. Jabłko pokroić w niewielkie kawałki i ułożyć na owsiance. Posypać cynamonem i płatkami migdałów.
Płatki ugotować na mleku do ulubionej konsystencji. Jabłko pokroić w niewielkie kawałki i ułożyć na owsiance. Posypać cynamonem i płatkami migdałów.
Śliwki pod kruszonką
Śliwki kojarzą nam się z pokaźną zawartością błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i to jest prawda, ale poza tym spożywanie śliwek pomaga zwalczać wolne rodniki, a więc wykazują się działaniem przeciwnowotworowym.
Składniki:
-śliwki 7 sztuk
-płatki owsiane 35g
-olej kokosowy 20g
-miód 20g
-śliwki 7 sztuk
-płatki owsiane 35g
-olej kokosowy 20g
-miód 20g
Sposób przygotowania:
Śliwki pokroić w ósemki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Płatki, olej i miód połączyć ze sobą. Przygotowaną kruszonkę pokruszyć na śliwki, a następnie piec około 15-20 minut w temperaturze 1880 stopni.
Śliwki pokroić w ósemki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Płatki, olej i miód połączyć ze sobą. Przygotowaną kruszonkę pokruszyć na śliwki, a następnie piec około 15-20 minut w temperaturze 1880 stopni.
Aleksandra Kobylańska
Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularno naukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym znajdują się pyszne inspiracje kulinarne, dietetyczne oraz treści związane z psychologią.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez