Nawyki idą z góry
2021-05-28 18:00:00(ost. akt: 2021-05-28 10:09:39)
PSYCHODIETETYKA \\ Chcemy, aby nasze dzieci zdrowo się odżywiały. Spożywały odpowiednie ilości warzyw w ciągu dnia, zamiast kolorowych napojów wybierały wodę i unikały słodyczy oraz pokarmów typu fast-food.
Jednak zapominamy o najważniejszych kwestiach, mianowicie o tym, że to my, od samego początku przekazujemy dzieciom swoją wiedzę i swoje nawyki. Małe, ciekawe świata istoty bardzo szybko uczą się tego co widzą, szczególnie jeśli obserwują swoje najbliższe otoczenie. Gdy rodzic wieczorem zamawia pizzę i popija ją gazowanym napojem szansa, że nasze dziecko zje zdrową owsiankę jest raczej niewielka. Uczymy swoje dzieci poprzez własne zachowanie. Dzieci naśladują nasze wybory i chcą być takie jak rodzice, ponieważ to właśnie rodzic jest pierwszym wzorem i nauczycielem. W pierwszych latach życia naszej pociechy mamy największy wpływ na kształtowanie ich zdrowych i świadomych nawyków. Nie warto marnować tej szansy poprzez swoje nieodpowiednie zachowanie, tylko należy ją dobrze i mądrze wykorzystać. Od pierwszych dni życia dziecka dbamy o jego zdrowie, niestety trzeba je pielęgnować przez całe życie, a jedzenie może nam w tym sprzyjać lub szkodzić, wybór leży po naszej stronie.
Zapraszaj swoje dziecko do pomocy w kuchni
Wspólne gotowanie zbliża do siebie zawsze i niezależnie od wieku. Dzieci nas naśladują, a my przekazujemy im swoją wiedzę i wybory żywieniowe. Spędzanie czasu w kuchni jest przyjemną formą przyrządzania posiłków dla całej rodziny. Rozmowa z dzieckiem na temat warzyw w trakcie ich krojenia zakorzeni się w głowie pociechy już na zawsze. Dzięki temu nasze maleństwo w przyszłości będzie chętniej sięgało po zdrowe, odżywcze produkty niż mało zdrowe gotowce dostępne na każdym kroku. W późniejszych latach życia dziecka będzie miało ono w pamięci czas spędzony z rodzicem w kuchni podczas wspólnego przygotowania posiłku. Będzie to bodźcem do samodzielnego gotowania i wykazywania się kreatywnością w kuchni.
Wspólne gotowanie zbliża do siebie zawsze i niezależnie od wieku. Dzieci nas naśladują, a my przekazujemy im swoją wiedzę i wybory żywieniowe. Spędzanie czasu w kuchni jest przyjemną formą przyrządzania posiłków dla całej rodziny. Rozmowa z dzieckiem na temat warzyw w trakcie ich krojenia zakorzeni się w głowie pociechy już na zawsze. Dzięki temu nasze maleństwo w przyszłości będzie chętniej sięgało po zdrowe, odżywcze produkty niż mało zdrowe gotowce dostępne na każdym kroku. W późniejszych latach życia dziecka będzie miało ono w pamięci czas spędzony z rodzicem w kuchni podczas wspólnego przygotowania posiłku. Będzie to bodźcem do samodzielnego gotowania i wykazywania się kreatywnością w kuchni.
Pokaż, że zdrowe jest również smaczne
Kombinuj, przyprawiaj, urozmaicaj. Jeżeli dziecko nie przepada za marchewką w tradycyjnej, surowej formie to może warto spróbować zupy krem z marchwi z dodatkiem grzanek czosnkowych lub pestek dyni? Jeżeli zupa również nie zadziała to można pokroić marchewkę na kształt frytek i ją upiec. Gdy dziecku nie posmakuje dany produkt w jednym, konkretnym wydaniu to nie warto się poddawać i żyć z przeświadczeniem, że dziecko tego nie lubi! Mamy jeszcze kilka innych opcji podania zarówno marchewki, jak i papryki. Odrobina kreatywności w kuchni potrafi zaprocentować na lata. Jeden produkt różnie smakuje, w zależności od jego przygotowania i przyprawienia.
Kombinuj, przyprawiaj, urozmaicaj. Jeżeli dziecko nie przepada za marchewką w tradycyjnej, surowej formie to może warto spróbować zupy krem z marchwi z dodatkiem grzanek czosnkowych lub pestek dyni? Jeżeli zupa również nie zadziała to można pokroić marchewkę na kształt frytek i ją upiec. Gdy dziecku nie posmakuje dany produkt w jednym, konkretnym wydaniu to nie warto się poddawać i żyć z przeświadczeniem, że dziecko tego nie lubi! Mamy jeszcze kilka innych opcji podania zarówno marchewki, jak i papryki. Odrobina kreatywności w kuchni potrafi zaprocentować na lata. Jeden produkt różnie smakuje, w zależności od jego przygotowania i przyprawienia.
Bądź konsekwentny
Jeżeli mówisz dziecku, że chipsy i pozostałe słone przekąski są niezdrowe, przyczyniają się do otyłości, miażdżycy i cukrzycy to nie kupuj ich jako przekąski do wieczornego serialu, zamiast tego upiecz warzywa i podaj je z domowym sosem czosnkowym. Gdy dziecko dostaje pewną informację, a później widzi jej przeciwieństwo to również będzie chciało spożywać tego rodzaju przekąski, tym bardziej, że widzi swojego rodzica z takim jedzeniem. Konsekwencja jest bardzo ważna, rzucanie słów na wiatr wprawia dziecko w oszołomienie i wtedy już samo nie wie, co jest dobre, a co złe. Gubi się w swoich wyborach i w dostarczanych mu informacjach.
Jeżeli mówisz dziecku, że chipsy i pozostałe słone przekąski są niezdrowe, przyczyniają się do otyłości, miażdżycy i cukrzycy to nie kupuj ich jako przekąski do wieczornego serialu, zamiast tego upiecz warzywa i podaj je z domowym sosem czosnkowym. Gdy dziecko dostaje pewną informację, a później widzi jej przeciwieństwo to również będzie chciało spożywać tego rodzaju przekąski, tym bardziej, że widzi swojego rodzica z takim jedzeniem. Konsekwencja jest bardzo ważna, rzucanie słów na wiatr wprawia dziecko w oszołomienie i wtedy już samo nie wie, co jest dobre, a co złe. Gubi się w swoich wyborach i w dostarczanych mu informacjach.
Nie mów słowa „nigdy” tylko ucz zdrowych wyborów żywieniowych
Nierealnym jest, że ani Ty ani Twoje dziecko nigdy więcej nie zjecie frytek ze znanej sieciówki, czy kawałka tortu podczas urodzin. Należy z dzieckiem rozmawiać i tłumaczyć mu, ze od czasu do czasu można spożyć jakiś produkt z gorszym składem, najważniejsze jest to, aby takie epizody nie zdarzały się zbyt często. Tłumaczenie dziecku podstaw żywienia od samego początku jest kluczem do zachowania zdrowia w przyszłości. Wszyscy jesteśmy tylko ludźmi i czasami mamy potrzebę spożycia „czegoś” mniej zdrowego, niezależnie od wieku liczy się umiar. Zjedzenie czekolady raz na jakiś czas nie jest złe, każdy może mieć na nią ochotę. Liczy się kwestia wyboru i zdrowe podejście.
Nierealnym jest, że ani Ty ani Twoje dziecko nigdy więcej nie zjecie frytek ze znanej sieciówki, czy kawałka tortu podczas urodzin. Należy z dzieckiem rozmawiać i tłumaczyć mu, ze od czasu do czasu można spożyć jakiś produkt z gorszym składem, najważniejsze jest to, aby takie epizody nie zdarzały się zbyt często. Tłumaczenie dziecku podstaw żywienia od samego początku jest kluczem do zachowania zdrowia w przyszłości. Wszyscy jesteśmy tylko ludźmi i czasami mamy potrzebę spożycia „czegoś” mniej zdrowego, niezależnie od wieku liczy się umiar. Zjedzenie czekolady raz na jakiś czas nie jest złe, każdy może mieć na nią ochotę. Liczy się kwestia wyboru i zdrowe podejście.

Aleksandra Kobylańska – autorka książek z zakresu żywienia i artykułów o charakterze popularno naukowym, mówca konferencyjny i certyfikowany dietetyk. Twórczyni profilu instagramowego @aleksandrakobylanska, na którym to znajdują się pyszne inspiracje kulinarne oraz treści psychologiczne.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez