Koło Gospodyń Wiejskich w Brodowie poleca

2021-04-02 18:00:00 (ost. akt: 2021-04-02 13:19:54)
KGW Praktyczne Panie w Brodowie

KGW Praktyczne Panie w Brodowie

Autor zdjęcia: KGW Brodowo

Koło Gospodyń Wiejskich w Brodowie zostało zarejestrowane w 2018 roku. Przed zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi panie podzieliły się z nami pysznymi i ciekawymi przepisami.
KGW Praktyczne Panie z Brodowa - pochodzimy ze wsi Brodowo, w której urodził się Karol Małłek ,,Król Mazurów”. W grudniu 2019 obchodziliśmy pierwszą rocznicę zarejestrowania koła, wcześniej działaliśmy jako grupa wsparcia przy panu sołtysie Michale Szczęśniak. Brałyśmy udział w święcie Wieprzowiny na dniach Działdowa, gdzie zajęłyśmy II miejsce. Jako koło możemy pochwalić się zdobyciem III miejsca w konkursie Radia 7 za przygotowanie Karmuszki zupy Warmii i Mazur, którą oceniał Kurt Scheller. W 2020 roku zajęliśmy I miejsce za przygotowanie ,,Darów Brodowskiego lasu” (szyszka i grzybek) w festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich Bio Hub Bazar w Olsztynku. Organizujemy Święto Pączka, Dzień Kobiet, Palinockę. Nasze koło propaguje pamięć o lokalnej historii i lokalnych tradycjach kulinarnych.


Kuch Józi
https://m.wm.pl/2021/03/orig/kuch-jozi-698719.jpg

U nas na Mazurach na ciasto drożdżowe mówi się Kuch. Nasze koło piecze kucha na Święto Wielkiej Nocy, Bożego Narodzenia i przy innych uroczystościach. Kuch potrzebuję cierpliwości, miłości, wyrozumiałości. W zamian za to otrzymujemy bochen cudownej rozkoszy. Podany na śniadanie z kubkiem gorącej kawy i dżemem z dyni zwiastuję Dobry Dzień.

Składniki
1 kg mąki najlepiej do ciasta drożdżowego
5 dag drożdży
2 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
0,5 kostki masła
cukier waniliowy
starta skórka z cytryny
7 jajek (5 żółtek i 2 całe jaja, mogą być kacze)
¾ szklanki oleju
Rodzynki cała paczka
Kruszonka
1 szklanka mąki pszennej
0,5 kostki masła
Cukier waniliowy
3 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie
Izbę nagrzać. Z drożdży, odrobiny mleka, łyżki cukru i mąki sporządzić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
Jajka rozbić, utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać utarte jaja, wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka. Dobrze wyrobić. Dodać rozpuszczone masło połączone z olejem. Wyrabiać.
Rodzynki namoczyć, osuszyć, obtoczyć w mące, dodać do ciasta wraz ze skórką z cytryny. Wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z podanych składników przygotować kruszonkę.
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 °C przez ok. godzinę.


Galareta wieprzowa – Świnki
https://m.wm.pl/2021/03/orig/galaretka-wieprzowa-swinki-698720.jpg

Składniki
70-80 dag golonki wieprzowej
20 dag żeberek wieprzowych
2 średnie nóżki wieprzowe
Marchew
Pietruszka
Czosnek
Cebula
Żelatyna
Ziele angielskie
Sól
Pieprz
Liść laurowy

Przygotowanie
Mięso dokładnie wymoczyć w zimnej wodzie, kilkakrotnie zmieniając wodę. Mięso przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i wstawić do gotowania. Jak zacznie się gotować, zszumować. Dodać przyprawy, włoszczyznę, gotować na wolnym ogniu do miękkości. Galaretę zdjąć z ognia, wyjąć mięso na deskę, aby ostygła. Warzywa usunąć. Wywar przecedzić przez sito. Odmierzyć ok. 2 litrów wywaru, z tego odlać jedną szklankę, mocno podgrzać, wymieszać w nim żelatynę i wlać z powrotem do wywaru. Ładne chude mięso przebrać, rozdrobnić, wrzucić do wywaru, doprawić do smaku. Butelkę plastikową z szeroką szyjką dokładnie wymyć (może być to butelka po mleku lub po ,,Nestea”. Do małych świnek użyć butelek po Acitemelu). Przełożyć mięso z galaretą, napełniając po brzegi. Zakręcić dokładnie i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia, najlepiej w pozycji leżącej. Jak już galareta zastygnie, rozciąć butelkę i delikatnie wyjąc galaretę. Z szynki lub mortadeli wyciąg ogon, uszy i ryjek. Doczepić do naszej świnki za pomocą goździków. Oczy zrobić z oliwek. Półmisek udekorować zieloną sałatą.


Rolada z kurczaka z farszem z jajek
https://m.wm.pl/2021/03/orig/rolada-z-kurczaka-z-farszem-z-jajek-698715.jpg

Składniki
80 dag mięsa drobiowego mielonego (udka bez skóry i kości oraz pierś z kurczaka)
1 surowe jajko
1 sucha bułka
Sól
Pieprz
Majeranek
2 ząbki czosnku
Mała cebula
Mleko do namoczenia bułki
Składniki nadzienia
4 jajka ugotowane na twardo
Świeża natka pietruszki i koperek
1 łyżka majonezu
Sól
Pieprz
Składniki dodatkowe
Bułka tarta
Folia spożywcza
Kawałki masła

Przygotowanie
Przygotować farsz. Jajka obrać i pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, majonez i posiekaną zieleninę. Wymieszać.
Przygotować masę mięsną. Bułkę namoczyć w mleku, cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Mięso mielone włożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, majeranek. Wyrobić na gładką masę. Folię spożywczą rozłożyć na blacie, posypać bułką tartą, zwilżyć ręce wodą. Masę mięsną wyłożyć na blat folii formułując prostokąt, mięso pokryć równomiernie farszem jajecznym zostawiając jeden koniec bez farszu. Za pomocą folii zwinąć roladę. Roladę włożyć do naczynia lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć kawałki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok. 50-60 minut w 200 °C. Wyjąć z piekarnika, chwilę poczekać, aby rolada odpoczęła. Pokroić w plastry, podawać jako danie obiadowe lub na zimno z dowolnym sosem.


Ciasto ,,Zając w trawie”
https://m.wm.pl/2021/03/orig/ciasto-zajac-w-trawie-698712.jpg

Ciasto szpinakowe z zajączkiem niespodzianką w środku, to idealny pomysł na wielkanocny deser. Tak przygotowany nie wymaga dużej dekoracji, bo po rozkrojeniu i tak zdobi świąteczny stół.

Składniki
CIASTO JASNE: Forma na babkę o wymiarach 24 x 10 cm
200 gram masła,
200 gram cukru pudru,
4 jajka,
250 gram mąki tortowej,
50 gram mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
4 łyżki mleka,
CIASTO SZPINAKOWE
4 jajka,
450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
1,5 szklanki mąki tortowej,
1 szklanka mąki krupczatki,
1 szklanka oleju,
2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia,
220 gram cukru

Przygotowanie
CIASTO JASNE: Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy stopniowo jajka. Dokładnie zmiksowaną masę łączymy z sypkimi składnikami oraz mlekiem. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe wykładamy do przygotowanej formy. Babkę pieczemy około 50 minut w 180°C do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
CIASTO SZPINAKOWE: Szpinak rozmrażamy. Rozmrożony odciskamy z nadmiaru płynu. Tak przygotowany miksujemy z olejem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy wsypujemy mąkę tortową, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy szpinak z olejem. Całość miksujemy do uzyskania ciasta o jednolitym, zielonym kolorze.
Jedną czwartą ciasta szpinakowego wykładamy na spód blaszki (tej samej w której było pieczone ciasto jasne). Ciasto jasne kroimy w plastry około 1,5 cm. Z każdej otrzymanej porcji wycinamy zajączka. Wycięte zajączki układamy gęsto koło siebie, wzdłuż blaszki na szpinakowym cieście. Tak ułożone zalewamy pozostałym ciastem. Ciasto powinno zakrywać zajączki, przygotowane wkładamy na nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy około 60 minut w 180°C.

Smacznego!

KGW PRAKTYCZNE PANIE Z BRODOWA

2001-2021 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, GRUPA WM Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5